PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2011 17:49:49

Vládní důchodová křeč

Vládní důchodová křeč

Komentář Lubomíra Zaorálka k vládní důchodové reformě.

Jsme svědky stále divočejších improvizací na téma důchodové reformy a daňového systému. Vláda nám v tomto týdnu předložila změny původní dohody o DPH, které nejsou podloženy žádnou analýzou, žádnou důkladnější kalkulací. Zároveň premiér Nečas říká, že chce s reformou spojit hlasování o důvěře vládě. Tím je jasně řečeno, že vládu názor sociální demokracie nezajímá, protože ta pro vládu hlasovat samozřejmě nebude.

Pokud by názor sociální demokracie ještě přesto někoho zajímal, uvedu aspoň tohle: To, co vláda předkládá, stále neřeší základní problém. Původním smyslem penzijní reformy mělo být stabilizovat základní průběhový pilíř systému. Tato reforma naopak tento systém oslabuje a ohrožuje, protože z něho peníze vyvádí do soukromých penzijních fondů. Podle analýzy Mezinárodního měnového fondu budeme v roce 2016 znovu řešit jeho deficit.

Návrh vládní koalice především oslabuje solidaritu penzijního systému a jeho základní nespravedlnost je v tom, že jde o další přesouvání zátěže na střední a nižší vrstvy. Vyvést prostředky z průběhového systému do nově vytvářeného pilíře privátních fondů bude výhodné teprve pro osoby se mzdou nad 23 tisíc korun. O tom, co se stane s těmi, co zůstanou v základním systému, a o jejich důchodech se moc nemluví.

Protože v průběhovém pilíři vznikne díra, je třeba ji něčím zalepit. K tomu má posloužit sjednocení daně z přidané hodnoty. Takové řešení ale v civilizované Evropě téměř nenajdeme. (Dánsko je výjimka, ale to je jiný příběh.) Přece není možné opakovaně pouze argumentovat tím, jak je takové sjednocení administrativně jednoduché a účelné. To, že existuje nižší sazba daně pro základní potraviny, léky a knihy, má přece svůj hluboký sociální a kulturní smysl. Nad tím nelze jen tak mávnout rukou. Sjednocení DPH na vyšší úrovni, třeba na 17,5%, stejně v důsledku bude znamenat oslabování solidarity celého systému. Posílení této daně bude vinou charakteru jejího výběru opět fungovat ve prospěch bohatších na úkor vládou stíhaných středních vrstev.

Náš nesouhlas s vládní koalicí je především nesouhlasem právě s oním oslabováním solidarity. Ano, chtěli jsme se bavit o reformě penzí. Ale chtěli jsme se bavit především o tom, jak posílit a stabilizovat průběžný systém. Chtěli jsme se bavit o tom, jak posílit penzijní připojištění, ale ne na úkor průběžného systému. A od začátku odmítáme jako řešení sjednocenou DPH. Máme jinou představu. Navrhujeme progresivní daň z příjmů fyzických osob, využití zvýšení spotřebních daní (líh, hazard), zvýšení majetkových a korporátních daní.

Není pravda, že potřebujeme v této debatě spěchat. Nejsme pod tlakem času. Stálo by za to sednout ke stolu. Dohodnout se od začátku na jiné konstrukci a jiném přístupu. Přestat podléhat tlaku penzijních fondů. Současná reforma má jediné výherce: správce penzijních fondů. Měli bychom se snažit najít řešení, které bude průchodné oběma komorami parlamentu a které by i pro veřejnost bylo příkladem životaschopného politického kompromisu.

Vyšlo na blog.aktualne.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama