PhDr. Lubomír Zaorálek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2011 18:52:12

Vojenský zásah v Libyi by musela schválit OSN

Vojenský zásah v Libyi by musela schválit OSN

Vojenský konflikt v Libyi již přinesl mnoho obětí a v každém případě vyžaduje aktivní přístup mezinárodního společenství včetně potřebné humanitární pomoci.

Současná politicko-bezpečnostní situace v Libyi, která hrozí přerůst v občanskou válku, byla vyvolána ozbrojenou agresí diktátorského režimu proti vlastnímu obyvatelstvu, jež ve svém vystoupení požaduje naplňování základních lidských práv.
 
Vojenský konflikt v Libyi již přinesl mnoho obětí a v každém případě vyžaduje aktivní přístup mezinárodního společenství včetně potřebné humanitární pomoci. Pokud by se konflikt rozšiřoval, nelze vyloučit ani zvážení mezinárodní vojenské akce. Ovšem pokud by k podobné akci mělo dojít, bylo by to možné pouze na základě příslušného mandátu OSN. Jakékoli obcházení mezinárodního práva by neslo velká rizika a těžko kontrolovatelné politicko-vojenské důsledky. Neblahé zkušenosti mezinárodního společenství z nedávné minulosti by měly být dostatečným varováním.

Vítáme jmenování bývalého jordánského ministra Abdalláha Chattíba zvláštním vyslancem OSN pro Libyi, který má na místě zhodnotit humanitární situaci. Podobně potřebná je i činnost expertní skupiny EU, která už pracuje v Libyi za stejným účelem.

Základním předpokladem pro mírové a politické urovnání v Libyi je ovšem ukončení vojenských akcí proti civilnímu obyvatelstvu a rezignace a odchod Muammara Kaddáfího a jeho nejbližších rodinných příslušníků a spolupracovníků ze země.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD a stínový ministr zahraničí

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama