PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.

  • TOP 09
  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2014 10:39:32

Nazývejme věci pravými jmény

Nazývejme věci pravými jmény

Nepídit se po minulosti a činech lidí, kteří jsou v dnešní době na vrcholu svých profesních sil, představuje výsměch nejen všem příslušníkům třetího odboje.

Čím více se někdo komunismu přizpůsoboval, podporoval ho, nebo se dokonce podílel na stíhání jeho kritiků, tím více odhalil společnosti svůj skutečný charakter. Pro takové osoby by neměl být ve správě veřejných věcí prostor. Ani 25 let uplynulých od pádu komunismu nic nemění na tom, že by jim měl být zamezen přístup k nástrojům moci. V případě, že vznikající koalice zruší platnost lustračních zákonů bez nějaké odpovídající náhrady, pak nazývejme věci pravými jmény. Bude to „pouze“ jeden z kroků k absolutnímu morálnímu úpadku této země

Budoucí koalice dnes ve své podstatě změní zavedenou ústavní zvyklost České republiky. Pozastavuji se hlavně nad přístupem lidovců prohlašujících, že odmítají zrušení lustračního zákona a zároveň podporují kroky vyřazující ho z účinnosti. Pokud projde prvním čtením zákon o služebním poměru (takzvaný Lex Babiš), z právního hlediska to sice nic neznamená, ale prezident Miloš Zeman již nebude muset požadovat negativní lustrační osvědčení u kandidátů na ministry. Při jmenování vlády bude ignorovat lustrační zákon a nevyžadovat negativní lustrační osvědčení po Andreji Babišovi. Takové jednání umožňuje bývalým estébákům, aby mohli obsadit důležité ministerské posty. Zatím to tedy pro ně „jen“ nebude překážkou pro výkon takových funkcí. Doufejme, že do budoucna se z toho nestane nutná podmínka. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama