PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2016 11:34:29

Dva dopisy

Dva dopisy

Dopis prezidentu republiky a jeho odpověď.

Vážený pane prezidente,

          jako bývalého známého mého nedávno zesnulého manžela Vás prosím pouze o pár minut Vašeho času, o přečtení mého dopisu.

          Jedna z Vašich posledních reakcí na adresu mého muže byla, že má zákaz vstupu na Hrad. Důvodem se stal článeček Dar odvahy, který manžel zveřejnil 2. 11. 2015 v Parlamentních listech (jediné médium, kde mohl publikovat).

           Redaktor Panenka ám po zveřejnění textu položil tuto otázku: “Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf napsal článek, v němž vás kritizuje za to, že když jste vyznamenával in memoriam studenta Petra Vejvodu a vyznamenání přebíral jeho otec, tak jste v projevu nezmínil, že otec zavražděného je předsedou okresního výboru KSČM v Žďáru nad Sázavou. Můžete to okomentovat?“

          Okomentoval jste to následovně: Já tento výrok Miloslava Ransdorfa pokládám za až neuvěřitelný hyenismus, který nadřazuje tupé politikaření nad lidský přístup. Pokud si Miloslav Ransdorf myslí, že když příbuzní vyznamenaného mají být kádrováni podle toho, jakou mají politickou příslušnost, tak už se úplně zbláznil. Takže po Andrew Schapirovi je Miloslav Ransdorf druhý člověk, který má zavřené dveře do mé hradní kanceláře“.

          Vážený pane prezidente, buďte prosím tak laskav a porovnejte si znění článku (příloha 1) a znění otázky redaktora Panenky.

          Naposledy jste se o mém manželovi zmínil v souvislosti s tzv. „švýcarskou kauzou“. Prohlásil jste, že Ransdorf je člověk, který každému naletí. Naletěl- li či nikoli, bude jasné teprve tehdy, odpoví- li Švýcarsko na mé otázky. Vyzvala jsem předsedu vlády, ministra zahraničí a předsedu parlamentu, aby se událostmi ve Švýcarsku, které odstartovaly bezprecedentní mediální štvanici a vyústily v náhlou manželovu smrt, zabývali (příloha 2).

          Vážený pane prezidente, reakci od Vás nečekám, není potřeba. Jen se prosím zamyslete.

        Děkuji Vám za Váš čas a přeji Vám hodně zdraví.

Vlasta Ransdorfová


V Praze 3.2.2016


Příloha 1: 

Dar odvahy

Síla věcí je silnější než síla slov

          O daru odvahy promluvil Miloš Zeman, když 28.10. předával u příležitosti státního svátku vyznamenání na Pražském hradě. Ve svém projevu zvládnul jedním dechem kopnout do komunistů (in memoriam vyznamenaný František Kriegel podle něj „podlehl komunistické ideologii“), aby jim vzápětí, aniž to tušil, poděkoval.

          S nestrojenou úctou poděkoval rodičům šestnáctiletého Petra Vejvody, který zahynul při obraně spolužačky, napadené vyšinutou ženou, za to, že svého syna dobře vychovali. Všichni přítomní v sále povstali a dlouze tleskali. Vyznamenání in memoriam převzal Petrův otec Kamil Vejvoda. Skromný, sympatický člověk, z něhož na dálku vyzařuje poctivost.  

Nikdo, žádný novinář ani politik neuvedl, že tento muž je předsedou Okresního výboru KSČM ve Ždáru nad Sázavou. Do komunistů se tolik let kope, a teď se jednomu z nich dostalo ovací. Jistě, syna to nevrátí, a i já jsem velmi váhal, zda mám tyto řádky napsat.

          Vybavil se mi podobný zážitek před mnoha lety. Na Jesenicku zahynul při povodních v roce 1997 podobně mladý chlapec, syn předsedy místní organizace KSČM, když zachraňoval lidi před zuřícím živlem.

          Do komunistů se kope, ale marně. Síla věcí je větší než síla slov (Jean-Paul  Sartre). 

http://www.parlamentnilisty.cz/profily/PhDr-Miloslav-Ransdorf-CSc-3263/clanek/Dar-odvahy-64917

http://www.parlamentnilisty.cz/profily/PhDr-Miloslav-Ransdorf-CSc-3263/clanek/Lide-ctete-64973


Příloha 2: 

Dopis vládě a parlamentu ČR

K přečtení ZDE



Odpověď prezidenta Zemana z 11. 2. 2016:

 Vážená paní Ransdorfová, 

       děkuji Vám za Váš dopis. Uznávám, že jsem byl uveden v omyl dotazem Parlamentních listů, podle něhož mě Váš manžel kritizoval za to, že jsem neoznačil otce Petra Vejvody za funkcionáře KSČM. Za tento omyl se omlouvám. 

       Pokud jde o druhý bod Vašeho dopisu. Zastal jsem se Vašeho manžela tím, že naletěl podvodníkům, aniž bych ho sám považoval za podvodníka. Důvodem mého stanoviska bylo to, že Váš manžel již jednou podvodníkům naletěl ve věci padělků obrazů slavných malířů v souvislosti s Jiřím Včelařem Kotasem. 

       Závěrem mi dovolte, abych plně podpořil Váš zájem na důkladném prošetření okolností smrti Vašeho manžela a Vám osobně popřál i v nelehké životní situaci hodně zdaru, odvahy a štěstí. 

       S pozdravem 

       Miloš Zeman 


Naskenovaný dopis ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama