PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2013 18:02:46

Kde jsou meze demokracie?

Kde jsou meze demokracie?

Dne 15. 10. 2013 přinesl Český rozhlas informaci, že čtyři manažeři byli zbaveni v Autoškodě Mladá Boleslav míst, aniž by jim byla nabídnuta jakákoli další pozice.

Ve dvou případech se jedná o špičkové manažery, v dalších dvou o ty, kteří spravují dealery.

Firma to jen oznámila a nesdělila příčiny a nehodlá to ani komentovat. Jména nejsou důležitá, ale důležité je vědět, co se v Autoškodě děje. Je to významný podnik, který představuje dlouhodobě asi 8% českého HDP, 14% exportů a 30% strojírenských exportů a to i přesto, že krize autonomobilového průmyslu zasáhla celou Evropu, ba i celý svět. A dopad je ještě širší, protože na podnik je navázáno mnoho subdodavatelů, v asociaci podniků automobilového průmyslu je 120 závodů.

{poll title="Anketa:" id="1674" /}Můžeme jen spekulovat, zda šlo o manažerská pochybení nebo o kolizi se zákonem, jak lze kriminální činy uhlazeněji nazvat. Firma nic nesdělí a nebude se k případu vyjadřovat. Jistě, je možno si z minulosti vybavit případ Zapadlo, který se šířil vnitrostranickými kanály. Soudruzi, kteří si pořídili levnější auta. dostali stranické tresty, dali jim složensky a museli rozdíl uhradit. To bylo. Dnes podnikům do ničeho nelze vlastně mluvit.

Velký portugalský spisovatel Jose Saramago, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 1998, se kdysi vyjádřil, že fungování velkých korporací klade otázku, jak je tomu s naší demokracií. Tuto tezi napsal v době, kdy už byla klíčovou otázkou dneška globalizace, sahající za dosah národních vlád a parlamentů.  Volbami můžeme ovlivnit složení parlamentu a tím složení a chování vlády. Můžeme volit i hlavu státu, je-li přímá volba presidenta. Volíme zastupitelstva obcí a regionů.

Ale složení řídících a správních orgánů velkých korporací nejsme schopni ovlivnit. A přitom velké korporace ovlivňují více záležitostí než mnohá vláda menšího státu. Demokracie nemůže být omezena jen na hození volebního lístku jednou za čas. Je potřeba klást otázky týkající se hospodářské demokracie a kontroly ekonomické moci. Byl jsem rád, že jsem jednou v Lisabonu měl možnost s tímto významným spisovatelem a členem Portugalské komunistické strany mluvit. Škoda, že řadu jeho románů a jiných děl si český čtenář v překladu nepřečte. Třeba takové Evangelium podle Ježíše Krista, se kterým měla a má církev problém, má vysloveně filosofický dosah.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama