PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2015 0:51:42

Kulturní šok

Kulturní šok

Miloslav Ransdorf, Věra Klontza- Jaklová

 František Palacký kdysi vyhlásil krédo našeho národního obrození: Kdykoli jsme vítězili, vítězili jsme silou ducha. To, co se děje na Blízkém Východě v oblasti ovládané islámským státem, je popření ducha. Američané chtěli přebudovat Blízký Východ k obrazu svému, ale jako Goethův Čarodějův učeň vyvolali duchy, jichž se nelze zbýt.

Oba jsme se v této oblasti pohybovali, zajímali se o dávné kultury a jejich jazyky. To, co se tam nyní děje, je popření hodnot světové civilizace, naší civilizace, která vznikala v několika centrech, a tato oblast byla jedním z těch center.

Tamější apokalyptické dění je popřením tezí postmoderny a multikulturalistů, že diskursy jsou si rovny. Diskursy si nejsou rovny. Debata končí tam, kde se vraždí děti, kde se mučí a ponižují ženy, kde se ničí hodnoty, které patří celému lidstvu. Jistěže my Evropané máme také o ledasčem přemýšlet, ale podstatou toho, k čemu se hlásíme, je racionalismus, humanismus a úcta k lidské důstojnosti. 

Tato obluda, která se vysmívá kulturní paměti lidstva, musí zmizet z povrchu země, i proto, aby arabské národy mohly žít a podílet se na lepší budoucnosti. Nepřítelem Arabů a muslimů nejsou národy Západu, jak se jim kdosi snaží namluvit, ale muslimské "elity", jejichž vinou je vědecký a kulturní život těchto zemí -eufemisticky řečeno- zanedbaný.

Profesor Al- Khalili, původem Iráčan, říká: Byla doba, kdy arabština byla jazykem vědy. To je dávná minulost. Byli jsme proti tomu, aby Layard, Koldewey a mnozí jiní odváželi naše kulturní hodnoty, aby je vystavovali v evropských muzeích a vědeckých institucích. Dnes se pohled mění: tím, že naše památky byly odvezeny, byly zachráněny.

Barbaři z Islámského státu neničí jen starobylé kulturní pamětihodnosti, ale i mešity, protože je mají za modloslužbu. V Mosulu, kde zběsile ničili akkadské a assyrské památky, zlikvidovali také mešitu, v níž byly údajné ostatky proroka Jonáše. Zbořili ji nejen proto, že to byla údajná modloslužba, ale i proto, že tyto ostatky uctívali muslimové, Židé i křesťané. Mešita byla místem dialogu a tolerance. A to je něco, co tito vyznavači nenávisti odmítají.

            Chtěli bychom vzbudit iniciativu, mezinárodní iniciativu věnovanou záchraně a vzkříšení kulturní paměti lidstva, diskusi o tom, jak nastolit skutečný dialog mezi kulturami. Iluze postmoderny s jejím rozmýváním identit jsou pryč. Je čas nastoupit jiný směr, opírající se o lidskou důstojnost jako integrující hodnotu veškerého našeho konání.  

27.2.2015
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama