PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.10.2013 9:34:07 - šp

ČSSR před rokem 89 - zápach, rozbité domy, prázdné obchody, zničená infrastruktura!

Soudruhu Ransdorfe, od roku 1948 do roku 1989 jste náš průmyslový náskok a výborně nastartovanou ekonomiku z První republiky s civilizovanou Evropou nejen ztratili, ale dokonce jste z ČSSR udělali sovětskou kolonii s ohledem na suroviny i výrobky. Co se ostatní výroby tákalo, tak šude kolem továren se válely výrobky, které se roky vyráběly na sklad, protože o ně nebyl zájem a nebo byly zastaralé (např. Jawa, Metaz, ČZ, Motorpal) a kavalitativně podprůměrné. Obchody s potravinami byly poloprázdné a dobré maso se prodávalo pod tzv. pultem . Na telefon se čekalo 7 let a získat bez úplatku nebo protekce bydlení nebylo prakticky možné nebo teoreticky možné, pokud vás zařadili úředníci do pořadníku a měl jste 20 let čas čekat. Co nového máte pro naši zemi? Jak chcete garantovat, že se nebude historie s vámi ve vládě opakovat, když názory i směr má KSČM stejný a vy sám jste osobně zadlužen i přesto, že berete velký plat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.10.2013 9:15:20 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
ČSSR před rokem 1989 byla rozporná země. Víc o tom píšu v knize Ekonomika pro člověka, kterou můžete zadarmo dostat v mé kanceláři (je to tisk EP). Na jedné straně jsme měli největší klasický průmyslový potenciál na světě měřeno počtem obyvatel (pokrývali jsme 70% průmyslových oborů), řada z nich byla na velmi dobré úrovni (energetika, výroba umělých diamantů, letecký průmysl, který produkoval USD za dvě koruny, atd.), ale byly tu i nedostatky, například v oblasti infrastruktury. Havlovský mýtus, že komunisté zdevastovali vyspělou zemi neobstojí. Viz například knihu britského ekonoma Martina Myanta The Czechoslovak Economic Reforms 1948-1988, který soudí, že československá ekonomická politika nebyla žádný zázrak, ale ani propadák a že Československo si své pozice v průmyslu v zásadě udrželo a kapacitně je rozšířilo. Ostatně i Vladimír Dlouhý nás kladl pokud jde o HDP na obyvatele v roce 1987 na úroveň Itálie a stejně vyznívá srovnání statistických dat v ročence CIA. Ten velký průmyslový potenciál bylo třeba přeskupit a ne ho zničit, což se klausovcům povedlo.