PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.12.2015 18:20:50 - AC13

Konec kapitalismu ?

Dobry den,
Mozna slozity dotaz ale prece jen - jak vidite spolecnost za 10,20...50 let ? Prijde konec kapitalismu ? Jeste pokud budete mit cas na druhou otazku a ta je o J.P. Sartrovi. Poznavate jeho dilo? pokud ano, zaujalo vas ? Mozna trochu moc otazek ale pokud budete mit cas Dekuji za odpoved.

Pekny den

Andrej

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.12.2015 12:23:21 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, o Jeanu Paulu Sartrovi jsem psal, zejména mne zajímala jeho dvoudílná Kritika dialektického rozumu. Pokud jde o současný kapitalismus, jeho problém v nejvyspělejších zemích je generování růstu. Lawrence Summers se vyjádřil, že jednou šancí na růst je vytváření spekulativních bublin. Nenaskočila nová tzv. dlouhá vlna, protože moderní technologie (informační technologie, biotechnologie, nanotechnologie atd.) by ohrozily až 85% pracovních míst, kdyby byly plně nasazeny. Jejich plné uplatnění je už za hranicemi principu soukromého zisku. Je zde tedy jakýsi výrazný rozpor mezi produktivními silami a produkčními vztahy. Uvidíme, jaký bude další vývoje, zda se krize vyřeší demokraticky (novou podobou společenského uspořádání), nebo autoritativně, kdy kapitálové elity budou informační technologie využívat ke kontrole, špiclování a manipulaci lidí. Odpověď se dozvíme do deseti let.