PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.10.2015 10:02:50 - Alena Klečková

Ženevské konvence

Pane poslanče,byly vybombardováním nemocnice porušeny Ženevské konvence? Kdo "bdí" nad jejich dodržováním? Podle Vašich odpovědí to vypadá,že to záleží na na nějaké libovůli poslanců a státníků? Z mého pohledu se mi zdá,že jsou Ženevské konvence pro "srandu králíkům",pardon. Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.10.2015 0:06:27 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, paní Klečková, podle mého názoru Ženevské konvence porušeny byly. Na otázku, kdo bdí nad dodržováním ženevských konvencí, nelze odpovědět. Nejdříve musí být konkrétní stížnost v Mezinárodnímu soudu v Haagu, pak lze pokračovat. Všechny mezinárodní smlouvy a konvence jsou založeny na důvěře a spolupráci. Záleží na vůli států, budou- li smlouvy dodržovat nebo ne. Příkladem je třeba smlouva o mezinárodním trestním tribunálu, kterou USA neratifikovaly, přestože ji Clinton podepsal. USA také například nepřijaly mezinárodní konvenci o zákazu mučení z roku 1958 a důsledky jsme viděli v Iráku a jinde. V EP byla speciální vyšetřovací komise, která se měla rozkrýt spolupráci jednotlivých zemí a USA v kauze utajených vyšetřovacích místností v zemích EU. Tehdejší italský resortní ministr a pozdější komisař EU Frattini to hrál cíleně do autu. Obama sice manévruje obratněji než Bush, ale je snad ještě horší než on, pokud jde o balancování na hraně válečného rizika vůči Rusku a Číně. Více o rámci mezinárodního práva, který se pokoušeli Bushovi lidé zbourat, se dočtete v knize Svět zleva, již jsem vydal se Stanislavem Sujou v Ottově nakladatelství.