PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.03.2014 16:03:02 - camel

obchodní vztahy s Ruskem

Postoj ČR k Ukrajině ale naši politickou scénu rozděluje. Na jakou ,,stranu? se stavíte vy? Zastavit či nezastavit obchodní vztahy s Ruskem?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.03.2014 16:14:15 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Je  to prosté, jsem na straně obyčejných lidí. Ukázalo se navíc (viz rozhovor estonského ministra zahraničních věcí Umase Paeta s šéfkou zahraniční služby EU Catherine Ashtonovou), že na Ukrajině se nejedná o střet hodných Fridolínů a zlých Dětřichů. Paet tvrdí, že do lidí na Majdanu nestříleli Janukovyčovi lidé, ale lidé blízcí dnešní vládnoucí koalici, a proto Jaceňjuk a spol. odmítají události prošetřit. Projevilo by se totiž, že jde o stejnou věc (jak jsem dnes řekl polsko-ukrajinskému serveru Polonius) jako v Bosně na tržišti  Markale roku 1994, kde muslimští nacionalisté zabili vlastních 200 lidí, jen aby přitáhli sympatie a pomoc Západu. Podle izraelské televize ITON se Rusko brání tomu, aby (bude-li Ukrajina v NATO) na ně mířily cizí rakety ze sousední země. Jejich analytik provedl srovnání s chováním Kennedyho v době kubánské krize kvůli sovětským raketám. Uvedl, že Izrael by v případě nebezpečí přítomnosti cizích raket na jordánském území reagoval podobně, jako dnes Rusko.  
Je zvláštní, že jen staří političtí pardálové Zeman a Klaus postřehli praxi dvojího metru (paralela Krym-Kosovo), ale dnešní politickou reprezentaci o tom přemýšlet nenapadne. Ve hře je samozřejmě zablokování zneužití Sevastopolu a zablokování pronatovského vývoje Ukrajiny. Nevím, proč by ČR měla být radikálnější než Británie či Německo, které odmítají hospodářské sankce a trvají na pokračování vzájemných ekonomických styků. Pro ČR má ruský trh, kam naše podniky loni vyvezly zboží za 116 mld. Kč, velký význam. Pozoruhodná je dynamika exportu- ročně roste o 5-6 i více procent. Přesto je export stále nižší než import (loni jsme dovezli zboží a suroviny za 155 miliard Kč), ale pasivní saldo se postupně snižuje. Chci vidět, jakým způsobem budou Zaorálek se Sobotkou osobně nahrazovat případné finanční ztráty českým podnikům i našemu státu. Měli by si uvědomit, že jejich funkce jsou spojeny s nemalou zodpovědností. Zatím se chovají jako doktoři Cvachové české politiky. Ale abych byl upřímný, vrcholných politiků, kteří prokazatelně poškodili české zájmy, jsme od převratu zažili dost.