PhDr. Olga Zubová

Optimismus žena v politice potřebuje jako rytíř brnění
  • ČSSD
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.02.2010 11:25:41

Marný boj o mateřskou

Marný boj o mateřskou

Z pravicové části Sněmovny zaznívají kvůli mateřské obvinění z devastace státního rozpočtu.

 

 Poslanci ODS už tři týdny blokují jednání Sněmovny a netají se tím, že hodlají pokračovat. Nedá mi to, abych nepřipomněla některé momenty, kdy také rozpočet opouštěly poměrně vysoké částky (vyšší než 1.5mld., o které se bavíme v případě mateřské) ovšem za taktního mlčení stejného auditoria.

 

***

 Nebylo by bývalo rozumnější, kdyby např. Ministerstvo obrany posečkalo s projekty, které nejsou v současné hospodářské krizi ani nezbytné ani efektivní? Mám na mysli nákup obrněných transportérů IVECO, nákup dopravních letadel CASA či přezbrojení armády lehkými palnými zbraněmi. Tyto kroky podtržené ještě absencí výběrového řízení vyvolávají minimálně rozpaky...

 

***

Stejně tak léta opakované předražení výstavby komunikací. Je sice pěkné vědět, že v sousedních zemích stojí kilometr dálnice mnohem méně, ale co dál? Jaká opatření k nápravě byla podniknuta? Kdyby komukoliv při stavbě rodinného domku nabídli střechu za milion , zatímco všichni sousedé mají podobnou za 300 tisíc, tak co udělá? Zeptá se souseda, která firma mu střechu dělala, objedná si práce u ní a vypoklonkuje své řemeslníky pěkně rychle ven.  Proč když se jedná o veřejné prostředky, jsou politici v zadávání zakázek najednou velkorysí?

     A proč nikdo z těch obránců státní kasy nekřičí, když se nakupují předražené   

     informační tabule?    

    

***

Všichni se nyní pustili do ostřelování projektu Opencard. Takových „opencard“ bychom však nalezli víc. Třeba Lesy ČR mají ve svém účetnictví závratné sumy na právní a poradenské služby, které ve světle jejich hospodaření budí podivení. Jak je možné, že v Bavorsku při těžbě 4.6 mil.m3 vytvoří hrubý zisk 35 mil.EUR (900 mil.korun) a nemusí přitom prodávat hájovny ani jiné nemovitosti, a Lesy ČR , které prodají dvakrát tolik dříví, by končily ve schodku 150 mil Kč nebýt „náplastí“ z prodeje nemovitostí.

     Mohlo by nám to být jedno, kdyby tak hospodařila soukromá firma. Ale může nám to být jedno u firmy státní?

 

 

 

 

***

Ministerstvo zdravotnictví se diskredituje svými zmatenými postoji kolem kampaně prasečí chřipky a nejspíš zbytečným nákupem předražených vakcín. Dočítáme se, že nebýt zásahu premiéra Fischera, mohla být díra v rozpočtu ministerstva zdravotnictví ještě větší ( až 5 mld. Kč!)

A i když se Rada Evropy se nechala slyšet, že celá pandemie je podvod, tak žádná velká kritika se z řad těch, kteří dnes tak vehementně bojují proti mateřské, neozývá?!

 

***

Kolik miliónů spolykaly státní maturity za deset let příprav a kolik ještě každoročně spolknou? A kolik platí stát za arbitráže? A proč nikdo neprotestoval na začátku tohoto volebního období při zřizování nového ministerského postu nazývaného některými kolegy „zelená trafika pro Džamilu“? Kolik to za čtyři roky stálo a vyplatilo se to?     

 

A kolik stojí každý den (ne)jednání Sněmovny ? A za jak dlouho tímto stylem prošustrují obstruující poslanci oněch 1,5mld. potřebných na dorovnání mateřské na původní výši?    

 

 

 

  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama