PharmDr. Jana Třešňáková

Nová tvář ČSSD
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2010 17:51:25

Echo / Strana 3 - Lékaři záchranné služby se rychleji dostanou k vážně nemocným

Echo / Strana 3 - Lékaři záchranné služby se rychleji dostanou k vážně nemocným

Rychlejší a efektivnější pomoci se nyní dostane vážně nemocným pacientům, ke kterým vyjíždí sanitky záchranné služby v Královéhradeckém kraji.

  Nový „setkávací“ systém, který záchranáři v kraji začínají využívat, zaručuje, že se lékař dostane vždy tam, kde je ho nejvíce potřeba. Takzvaný setkávací systém začal úspěšně fungovat v Hradci Králové od letošního ledna a od dubna se rozbíhá i na Jičínsku. V průběhu roku se s jeho zavedením počítá v celém kraji.

  Jeho princip spočívá v tom, že v určité oblasti působí tři výjezdové jednotky záchranářů schopné okamžité pomoci lidem v nouzi. Lékař poté vyjíždí samostatným, moderními přístroji vybaveným vozidlem k vážným případům, kde je ho nejvíce potřeba. Tento nový systém přednemocniční neodkladné péče je efektivnější a především pro pacienty výhodnější. Zaručuje totiž, že se lékař včas dostane vždy tam, kde je jeho přítomnost nezbytná a opodstatněná. Přestože jsou záchranářské posádky kvalitně vyškolené a mají dostatek zkušeností s poskytnutím neodkladné pomoci, někdy se bez přítomnosti lékaře neobejdou. Dispečink již při samotné žádosti o pomoc rozhodne, že přítomnost lékaře je v daném případě nezbytná a vyšle ho ihned na místo. O příjezd lékaře požádá záchranářská posádka i v situaci, kdy je stav pacienta vážnější, než se předpokládalo. V tomto případě jsou záchranáři schopni zajistit stabilizaci pacienta a poskytnout nezbytnou péči až do příjezdu lékaře.

  Královéhradecký kraj každý rok nakupuje pro zdravotnickou záchrannou službu 10 nových moderních sanitních vozidel, aby se záchranáři ke každému, kdo potřebuje jejich pomoc, dostali vždy včas. V letošním roce se počítá s nákupem i dalších 2 menších vozidel plně vybavených lékařskými přístroji, které v nezbytných případech dopraví na místo lékaře.

                                                                    PharmDr.Jana Třňáková,

                              radní Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví, www.janatresnakova.cz

 

 

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama