PharmDr. Jana Třešňáková

Nová tvář ČSSD
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2010 13:57:34

Echo / Strana 6 - Náchodská nemocnice potřebuje celkovou přestavbu

Echo  / Strana 6 - Náchodská nemocnice potřebuje celkovou přestavbu

Náchodská nemocnice potřebuje celkovou přestavbu

Královéhradecký kraj vlastní budovy Oblastních nemocnic v Náchodě, v Trutnově, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou i Městské nemocnice ve Dvoře Králové. Ve většině nemocnic došlo v minulém období k rozsáhlé přestavbě. Významné investice přinesly zásadní změny v péči o tamní pacienty.

Náchodská nemocnice na takovou změnu teprve čeká. O novém generelu se mluví již 15 let. Plánů na přestavbu bylo spousty, avšak většina jich skončila v šuplíku. Místo skutečné rekonstrukce se pouze řešily a řeší havarijní stavy. Uspořádání objektů a zařízení odpovídá době, kdy vznikaly a dnes již přestávají splňovat základní podmínky pro provozování zdravotnického zařízení.

Vedení kraje začátkem letošního roku učinilo první kroky k tomu, aby se mohlo začít stavět. Připravovaná přestavba tohoto zařízení by měla přinést zásadní kvalitativní zlom v péči o pacienty a zlepšit pracovní prostředí pro zdravotnický personál. Jsem si vědoma, že v době výstavby, která bude muset probíhat za provozu, dojde díky stavebnímu ruchu i k určitému nepříjemnému omezení. Celá přestavba by měla být rozdělena do několika etap a probíhat v několika letech. Ještě letos dojde ke zbourání provizorních a nevyužitých objektů, tak aby se vytvořil prostor pro zahájení výstavby páteřního centra s operačními sály a potřebným zázemím. V dalších etapách budou navazovat lůžkové části. Výraznou změnou bude i lepší komfort pro pacienty. Dvou až třílůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením jsou dnes již ve většině moderních nemocnic samozřejmostí. Cílem je i přestěhovat oddělení interny a porodnice z horního areálu do dolní části a odstranit tak nepříjemné transporty pacientů i materiálu mezi těmito částmi nemocnice.

V závěru výstavby se počítá i s vybudováním parkovacího domu, který by řešil možnost parkování pacientů i návštěv. Je pochopitelné, že není v možnostech kraje tak rozsáhlou výstavbu během několika let financovat v plné výši. Je třeba hledat další zdroje jak ve státním rozpočtu, tak čerpat dotace z Fondů EU. Náchodská nemocnice a především její pacienti i zaměstnanci si však celkovou přestavbu zaslouží. Vím, že veřejnost všechny informace o dění v nemocnici bedlivě sleduje. I já jako rodačka z Náchodska věřím, že tentokrát nezůstane jen u slibů. Jako krajská radní pro zdravotnictví udělám vše, co je v mých silách, aby se zahájení přestavby v Náchodské nemocnici stalo skutečností.

                                                             PharmDr. Jana Třňáková

                       radní Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví, www.janatresnakova.cz

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama