PharmDr. Jana Třešňáková

Nová tvář ČSSD
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2010 19:56:02

Kraj bude za lidi nadále hradit zdravotnické poplatky

Kraj bude za lidi nadále hradit zdravotnické poplatky

Pacienti krajských zdravotnických zařízení budou mít i nadále možnost přijímat dar od Královéhradeckého kraje na zaplacení regulačních poplatků.

Pacienti krajských zdravotnických zařízení budou mít i nadále možnost přijímat dar od Královéhradeckého kraje na zaplacení regulačních poplatků. Systém v minulém roce prokázal, že pomáhá především seniorům a rodičům malých dětí, které hrazení zdravotnických poplatků nejvíce finančně zatěžuje. Na postupu kraje nic nemění ani správní řízení, které s ním zahájilo ministerstvo vnitra.

„Ministerstvo vnitra s Královéhradeckým krajem zahájilo začátkem letošního roku správní řízení kvůli systému hrazení zdravotnických poplatků. Náš postup je však zcela v pořádku a žádný zákon jím neporušujeme. Pro naše pacienty se tedy nic nemění a mohou i nadále žádat kraj o poskytnutí daru,“ řekla Jana Třešňáková, krajská radní pro oblast zdravotnictví.

V loňském roce pacienti, kteří využili služby krajských zdravotnických zařízení, ušetřili více než 40 milionů korun právě díky možnosti přijmout dar od Královéhradeckého kraje na zaplacení regulačních poplatků. Za návštěvu lékaře, pobyt v nemocnici či nákup léků značné částky uspořili především senioři a rodiče dětí.

„Lidé se mohou svobodně rozhodnout, zda nabídku daru kraje využijí. Ukazuje se, že tuto naši aktivitu řada pacientů oceňuje a ráda ji využívá, především jde o lidi v důchodovém věku,“ uvedl hejtman Lubomír Franc. Královéhradecký kraj uhradil za zdravotnické poplatky necelých 37 milionů korun v roce 2009, zbytek zaplatil letos v lednu. Celkem se vloni v kraji na poplatcích vybralo přes 55 milionů korun.

Pacienti ve zdravotnických zařízeních kraje mohou od loňského února v případě zájmu o proplacení poplatku uzavřít smlouvy, podle kterých přijímají úhradu poplatku jako dar od kraje. Tuto smlouvu je možné uzavřít přímo v ordinaci či lékárně písemnou nebo ústní formou. Uzavření ústní dohody vyznačí lékař v dokumentaci pacienta či lékárník na receptu. V případě zájmu o písemné vyhotovení smlouvy má zdravotnický personál připraveny návrhy smluv na přijetí daru od kraje.

Autor: Jiří Hošna

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama