PharmDr. Jana Třešňáková

Nová tvář ČSSD
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2010 15:54:13

Nemocnice se vloni zbavily dluhů

Nemocnice se vloni zbavily dluhů

Nemocnice se vloni zbavily dluhů

Nemocnice Královéhradeckého kraje se během roku 2009 zbavily několikamilionových dluhů, které je tížily řadu let. Zatímco ještě na začátku loňského roku se oblastní nemocnice utápěly ve více než stomilionovém dluhu, nyní vykazuje celkové hospodaření nemocnic a Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje zisk kolem 15 milionů korun. Vyplývá to z předběžného výsledku hospodaření krajského zdravotnictví.

Na loňské cestě z červených čísel poháněly ekonomiku krajského zdravotnictví dva hlavní motory: přísný, úspornější systém hospodaření nemocnic a především finanční pomoc z krajského rozpočtu.

Dluhy, které vloni potápěly krajské nemocnice, především zařízení v Náchodě a v Rychnově, pod hladinu hrozby insolventního řízení a konkurzu. To je pro tak citlivou oblast, jakou je zdravotnictví velice nebezpečné. Mínusy účetnictví bylo třeba rychle zabrzdit a současně rozběhnout systém, které udrží hospodaření nemocnic nad vodou, tedy bez dluhů. „Efektivnější, úsporný systém se v krajském zdravotnictví rozbíhá už od poloviny loňského roku: šetří se na nákupech spotřebního zdravotnického materiálu či léků. Letos přikročíme k dalším, daleko výraznějším úsporným opatřením, které souvisí celkovým provozem některých pracovišť,“ řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc, který je předsedou dozorčí rady krajského zdravotnického holdingu.

Se ziskem patrně uzavřou své loňské hospodaření nemocnice v Náchodě, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem a Trutnově. Naopak s mírnou ztrátou se potýká Oblastní nemocnice Rychnov nad Kněžnou. Oficiální a definitivní hospodářské výsledky krajského zdravotnictví budou známy až v polovině letošního roku, kdy mají nemocnice své termíny ročních uzávěrek a podávají svá daňová přiznání. Do celkového výsledku hospodaření ještě promluví vyúčtování zdravotních pojišťoven či položky k pohledávkám a závazkům odběratelů nemocnic.

Loňská pomoc neinvestiční pomoc nemocnicím z krajského rozpočtu přesáhla celkem 200 milionů korun. „Kromě sanace dluhů, které jsme zdědili po předchozím vedení krajského zdravotnického holdingu, jsme se museli také vypořádat s nespravedlivým a neudržitelným odměňováním zdravotních sester. Všechny tyto problémy se podařilo vloni vyřešit,“ sdělila Jana Třešňáková, krajská radní pro oblast zdravotnictví.

Autor: Imrich Dioszegi

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama