ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.02.2012 13:55:53

Radní Prahy 5 schválili plán a program prevence kriminality

Radní Prahy 5 schválili plán a program prevence kriminality

Radní Prahy 5 schválili dne 14. února 2012 plán prevence kriminality a program preventivních opatření v roce 2012. Vedení radnice tak deklaruje odhodlání vytvářet bezpečné prostředí pro život občanů Prahy 5 a chránit je před protiprávními jevy.

Program prevence zahrnuje především opatření na snížení majetkové kriminality, omezení negativních dopadů přítomnosti sociálně nepřizpůsobivých osob a drogově závislých v místech se zvýšenou koncentrací obyvatel, prevenci rizikového chování dětí a mládeže, zvyšování povědomí veřejnosti o možnostech ochrany osobního zdraví a majetku, posílení organizačního a personálního zabezpečení agendy prevence kriminality včetně vytvoření pracovní skupiny prevence kriminality.

V této skupině prevence kriminality jsou zastoupeny všechny hlavní subjekty preventivní politiky, působící na MČ Praha 5 - zastupitelé MČ Praha 5, odpovědní pracovníci za oblast prevence kriminality Úřadu MČ Praha 5, zástupci policie ČR a Městské policie, Probační a mediační služby, neziskových organizací zaměřených na práci s oběťmi trestné činnosti a dalšími skupinami.

Základní dokumenty, ze kterých Plán prevence kriminality Městské části Praha 5 vychází, jsou Strategie prevence kriminality v České republice na léta 2012 a 2015 a Koncepce prevence kriminality hl. m. Prahy na léta  2009-2012.

V roce 2012 se prevence kriminality zaměří na těchto 5 cílů:

Cíl 1: Snížení majetkové kriminality

„V roce 2011 bylo na území MČ Praha 5 spácháno 4890 majetkových trestných činů. To je méně než v roce 2010, ale přesto tvoří majetková kriminalita téměř 75 % všech trestných činů spáchaných v Praze 5,“ zdůvodnil prioritu prvního cíle starosta Prahy 5 MUDr. Radek Klíma.

Oproti krádežím vloupáním (celkem 860 TČ) dominují především prosté krádeže (celkem 3617 trestných činů, z toho 623 kapesních krádeží, 376 krádeží vozidel, 893 vykradených aut a například 191 ukradených jízdních kol).

Vedení Prahy 5 proto navrhlo tři zásadní opatření:

První z nich je zaměřené na omezení a zabránění krádežím věcí z automobilů, jejichž zvýšený výskyt byl zaznamenán v centrální části Smíchova, kde dochází k dočasnému parkování vozidel, a na parkovištích u nákupních center. V rámci tohoto opatření bude rozšířen městský kamerový systém (MKS) na nejvíce ohrožené lokality. Opatření zahrnuje také zvýšení informovanosti občanů i návštěvníků instalováním cedulí „Auto není trezor“.

Druhé opatření se týká snižování počtu kapesních krádeží (zhruba 17 % všech krádeží). Mezi problémové lokality patří místa s vysokou koncentrací obyvatel a turistů – například centrální část Smíchova (pěší zóna Anděl, terminál Na Knížecí). Kromě posílení hlídek Policie ČR a Městské policie se opatření zaměří na efektivnější využívání kamerového systému a informační kampaň k zamezení kapesních krádeží.

V posledních letech dochází stále častěji k tomu, že se podvodníci zaměřují na jednu z rizikových skupin – seniory. Stále častěji se pod falešnými záminkami dostávají do jejich bytů a následně starší spoluobčany okrádají především o finanční hotovost, šperky a cennosti. Třetí opatření se proto zaměří právě na tyto rizikové skupiny seniorů, lidí se zdravotním postižením a majitele bytů. Představovat jej bude informační kampaň s využitím radničního časopisu Pětka pro vás a pořadem v radniční televizi TV P5, který upozorní právě na nebezpečí vpouštění cizích osob do obydlí. Součástí opatření jsou také distribuce letáků, rozdávání bezpečnostních řetízků a kukátek na besedách se seniory.

Cíl 2: Omezení negativních dopadů přítomnosti sociálně nepřizpůsobivých a drogově závislých osob

Praha 5 s počtem 85 tisíc obyvatel a rozlohou 27,5 km2 patří k největším městským částem v Praze a je zatížena vysokým spadem trestné činnosti, včetně trestných činů páchaných recidivisty a cizinci. V roce 2007 byla Magistrátem hl. m. Prahy provedena rozsáhlá Analýza pocitu bezpečí Pražanů. Z průzkumu vyplynulo, že obyvatelé se cítí nejvíce ohrožení kriminalitou v MHD, drogami a pouliční kriminalitou. „Praha 5 je na druhém místě v počtu osob bez přístřeší a počtu uživatelů návykových látek na otevřené drogové scéně, což přináší bezpečností rizika a nemalou zátěž,“ upřesnil starosta páté městské části MUDr. Radek Klíma.

problematickým lokalitám patří oblast pěší zóny Anděl a Obchodního centra Nový Smíchov, dále Smíchovské nádraží a přilehlé autobusové nádraží, oblast Na Knížecí včetně vestibulu metra a Ženské domovy. Praha 5 disponuje velkým množstvím parků a městské zeleně, což bohužel přináší zvýšený výskyt toxikomanů, kteří se do parků uchylují. Jde zejména o parky u Letohrádku Portheimka, Na Skalce, Santoška, Mrázovka, Sacré Coeur, Husovy sady, Kavalírka, Klamovka a další. Výskyt nepřizpůsobivých osob je monitorován také na Barrandově, především v oblasti základních škol – Chaplinovo náměstí, podchod v ul. V Remízku, na Trnkově a Tilleho náměstí.

Navrhovaná opatření jsou zaměřená na snížení koncentrace obtěžujících osob a snížení přestupků na úseku veřejného pořádku (v roce 2011 došlo ke 127 přestupkům proti veřejnému pořádku, 484 proti občanskému soužití a 62 přestupkům v souvislosti s alkoholismem a toxikománií)

Prvním opatřením je důsledné vyžadování zabezpečení opuštěných a nevyužívaných objektů ze strany jejich majitelů, které slouží pro nepřizpůsobivé a narkomany jako útočiště. Strážníci a policisté tyto objekty budou oznamovat stavebnímu úřadu, který vyzve majitele a případně je bude pokutovat.

Podobný problém je i s neudržovanými pozemky, které mohou využívat rizikové osoby, což přináší útrapy občanům, kteří bydlí v okolí, či se v okolí pohybují. Majitelé těchto pozemků budou vyzváni k jejich údržbě a zabezpečení. To se týká například kolejiště ve správě Českých drah.

Třetím opatřením je zvýšení počtu kontrolních hlídek Policie a MP ve výše uvedených problematických lokalitách. Cílem je eliminace nežádoucích jevů, včetně žebrání, veřejného požívání alkoholu nebo kouření v zastávkách MHD.

Útočiště nepřizpůsobivým obyvatelům skýtají také veřejná prostranství. Městská část proto pomocí vhodných zásahů do veřejné zeleně a úklidem prostor vytvoří přehledné a bezpečné prostředí. Rada MČ Praha 5 proto v návaznosti na prevenci kriminality schválila také prořez vybrané veřejné zeleně – například v parcích Na Skalce, Rantoška, Mrázovka, ale také průchod od metra Radlická k plaveckému stadionu, kde často chodí děti sami bez rodičů.

Úřad městské části přijme také opatření na posílení terénních sociálních služeb ve spolupráci s neziskovými organizacemi a specializovanými institucemi.

Cíl 3: Prevence rizikového chování dětí a mládeže

Věková hranice pachatelů trestných činů se celospolečensky pohybuje směrem dolů. V roce 2011 bylo v Praze 5 evidováno 35 pachatelů trestných činů mladších 18 let.

Cestou ke splnění vytyčeného cíle je zabránění působení negativních vlivů na dospívající mládež, zvyšování informovanosti na možná rizika s užíváním drog a směřování dětí a mládeže k aktivnímu využívání volného času. „Mezi navrhovaná opatření patří například vytvoření nízkoprahového centra pro děti a mládež, které v Praze 5 v současnosti chybí. Doporučené lokality pro vznik takového centra jsou Smíchov a také Barrandov,“ přiblížil kroky radnice radní JUDr. Petr Lachnit.

Druhým opatřením je přímá práce s dětmi a dospívající mládeží ve školách formou besed a přednášek, které povedou ke zvýšení právního vědomí dětí a zlepšení komunikace mezi nimi a například se zástupci zákona.

Třetím opatřením je podpora zapojování dětí a mládeže do volnočasových aktivit a jejich motivace. MČ uspořádá proto celou řadu akcí – Dětský den s policií, Fotbalový turnaj o pohár starosty Prahy 5, tábory a výjezdy pro znevýhodněné skupiny dětí a mládeže, Sportovní den v Aquaparku Barrandov, Pochod Prokopským údolím a mnohé další akce.

Cíl 4: Zvýšit povědomí o možnostech ochrany osobního zdraví a majetku

Povědomí veřejnosti o tom, jak se bránit, není vysoké. Městská část se proto zaměří na systém zvyšování informovanosti především seniorů a rizikových skupin obyvatel v oblasti aktivní ochrany života, zdraví a majetku. Jde například o formu článků v měsíčníku Pětka pro vás nebo informace dostupné na webu, ale také prohloubení poradenské činnosti.

Cíl 5: Posílení organizačního a personálního zabezpečení agendy prevence kriminality MČ Praha 5

Vedení radnice Prahy 5 navrhlo sloučení dosud do jednotlivých odborů roztříštěných agend prevence kriminality. „V rámci Odboru sociální problematiky a prevence kriminality vzniklo Oddělení sociální péče a rozvoje sociálních služeb a další oddělení, včetně funkcí manažera prevence kriminality, protidrogového koordinátora, poradce pro menšiny a etnika apod.,“ upřesnil kroky vedoucí k zefektivnění chodu úřadu radní JUDr. Petr Lachnit. Nově vzniklá pracovní skupina Prevence kriminality bude úzce spolupracovat s protidrogovou komisí MČ Praha 5.

Shrnutí

Priority Programu prevence kriminality MČ Praha 5

Zvláštní pozornost v oblasti prevence kriminality na území MČ Praha 5 bude v roce 2012 zaměřena zejména na:

  • preventivní opatření majetkové a násilné kriminality, se zvláštním důrazem na vytipované lokality, budou realizována v součinnosti Městské policie a Policie České republiky, vč. vytváření bezpečných zón a lokalit, komplexního zabezpečování parkovišť proti krádežím vozidel a věcí z vozidel; opatřeními proti majetkové trestné činnosti,
  • posilování aktivit směřujících na ohrožené skupiny občanů Prahy 5 – seniory, zdravotně postižené, osaměle žijící osoby a na oběti trestných činů
  • zvyšování právního vědomí dětí a mládeže
  • snižování kriminálně rizikových sociálně patologických jevů, vč. omezování počtu výherních hracích přístrojů a provozoven
  • preventivní aktivity směřované na mládež ohroženou sociálně patologickými jevy nebo již s kriminální zkušeností, prvopachatele  trestných činů, recidivisty a sociálně vyloučené komunity (např. vytvoření NZDM Smíchov, rozpracování záměru na NZDM a centrum volnočasových aktivit Barrandov)
  • omezování příležitostí k páchání trestné činnosti
  • informování občanů o legálních možnostech ochrany před trestnou činností
  • zvýšení informovanosti obyvatel a návštěvníků Prahy 5 o možnostech ochrany proti nejčastějším druhům kriminality (např. rozšíření programů kriminality prevence MP do většího počtu škol)
  • Protidrogová problematika, úzce související s prevencí kriminality, je řešena samostatným dokumentem „Protidrogová strategie MČ Praha 5“

Přehled jednotlivých opatření k řešení problémů a rizik pro rok 2012

Cíl 1 : Snížení majetkové kriminality

  • 1.1.        Omezení a zabránění krádežím věcí z automobilů
  • 1.2.        Omezení kapesních krádeží
  • 1.3.        Omezení krádeží z objektů

Cíl 2 : Omezení negativních dopadů přítomnosti sociálně nepřízpůsobivých osob a

drogově závislých osob v místech se zvýšenou koncetrací obyvatel

  • 2.1.       Důsledné vyžadování zabezpečení opuštěných a nevyužívaných objektů ze strany jejich majitelů
  • 2.2.       Důsledné vyžadování  nutné údržby a zabezpečení soukromých pozemkům ze strany jejich majitelů
  • 2.3.       Důsledné kontroly hlídek PČR a MP v lokalitách: Anděl, Na Knížecí, Smíchovské nádraží
  • 2.4.       Úpravy a údržba veřejných prostranství
  • 2.5.     Posílení terénních sociálních služeb
  • 2.6.       Posílení spolupráce MČ se specializovanými institucemi a NNO

Cíl 3 : Prevence asociálního chování dětí a mládeže

  • 3.1.       Vytvoření nízkoprahového centra pro děti mládež
  • 3.2.        Přímá práce s dětmi a mládeží na školách
  • 3.3.        Podpora  zapojování dětí a mládeže do volnočasových aktivit

Cíl 4 : Zvýšit povědomí veřejnosti o možnostech ochrany osobního zdraví a majetku

  • 4.1.       Vytvoření systému informovanosti veřejnosti se zvláštním zřetelem na ohrožené skupiny
  • 4.2.       Poradenská činnost

Cíl 5 : Posílení organizačního a personálního zabezpečení agendy prevence kriminality MČ Praha 5

  • 5.1       Vytvoření nového oddělení s funkčním týmem pracovníků prevence. Vytvoření pracovní skupiny PK


ZDROJ: http://www.praha5.cz/cs/dokument/urad/209184-radni-schvalili-plan-a-program-prevence-kriminality

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama