ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2012 11:46:14

Revitalizace pěších zón a parků na Barrandově

Revitalizace pěších zón a parků na Barrandově

Rada městské části Praha 5 odsouhlasila na svém 13. zasedání konaném dne 11. dubna 2012 zadání studie k rekonstrukci pěších zón a revitalizaci městských parků na Barrandově.

Záměrem projektu je pokračování v obnově ploch určených výhradně pro pěší provoz, především vnitrobloků domů, tedy ploch ve správě Prahy 5. Tato rekonstrukce naváže na první část regenerace a úpravu pěší zóny v okolí Tilleho náměstí, která proběhla v minulosti. Hlavním důvodem k revitalizaci Barrandova je zlepšení životních podmínek jeho obyvatel. Ti se dočkají změny povrchu chodníků, doplnění vodících prvků pro nevidomé, opravy schodů, ale například i doplnění laviček a osvětlení. „Sídliště Barrandov je pro nás klíčovou lokalitou. V současnosti probíhá zpracování studie, která zahrnuje i vyčíslení nákladů na revitalizaci. Ty lze odhadovat ve výši desítek milionů korun. Z důvodu úspory nákladů se projekt již v rámci studie zaměří na využívání dotací a peněžních prostředků z Evropských strukturálních fondů,“ přiblížil způsob financování budoucího projektu starosta Prahy 5 MUDr. Radek Klíma.

Městská část Praha 5 je obvodem s velmi rozsáhlou plochou městské zeleně a zároveň jednou z městských částí s nejvyšším počtem obyvatel v rámci hlavního města Prahy. Sídliště Barrandov je jedním z míst s největší hustotou obyvatel v Praze. Rozsah městské zeleně má proto nezastupitelnou roli pro vnímání kvality života. Většina parků ale byla založena před desítkami let a tyto lokality v současnosti neodpovídají potřebám obyvatel ani z hlediska funkce rekreační, ani ochranné. V některých případech dokonce představují pro veřejnost spíše bezpečnostní riziko.

Řešením je dle návrhu vedení Městské části Praha 5 komplexní plán regenerace a úpravy parků ve zmíněné lokalitě. Jako prioritní byly vytipovány tyto lokality:

1. Pěší zóna v úseku od Tilleho náměstí po ulici Štěpařskou - pěší zóna zahrnuje území mezi bytovými objekty od nově upravené kruhové zpevněné plochy kolem pomníku filmu (jižní část Tilleho nám.) - na severovýchodě až k lávce pro pěší přes ulici Štěpařskou - na jihozápadě část předmostí lávky. Jedná se o oblast o celkové šíři cca 10m a délce cca 230m.

2. Pěší zóna od ulice Štěpařské k Trnkovu náměstí - jedná se o prostor se zelení mezi obytnými panelovými domy v prostoru lávky přes ulici Štěpařskou až po okraj zóny na Trnkově náměstí. Jedná se o oblast o celkové šíři cca 16-25m a délce cca 277m.

3. Okolí polikliniky Barrandov - tato oblast zahrnuje celý prostor v okolí polikliniky Barrandov. Z východu je řešená oblast vymezena ulicí Krškovou, z jihu pěší zónou mezi objekty (III. etapa), ze severu chodníkem podél parkoviště v návaznosti na ulici Tréglovu.

4. Trnkovo náměstí - součástí řešení bude i Trnkovo náměstí, k jehož prostoru bude podle navržené studie situováno dětské hřiště a vodní prvky.

„Vzhledem k rozsahu jednotlivých ploch jsme se rozhodli projekt rozdělit do jednotlivých etap dle výše uvedeného členění. Samostatnou kapitolou, která ale nespadá do této studie, je revitalizace Chaplinova náměstí, na kterou již vzniká obdobný projekt,“ doplnil radní Jaroslav Nedvěd.

V rámci rekonstrukce a revitalizace budou řešeny zpevněné i nezpevněné parkové plochy určené k vegetačnímu pokryvu. Na základě dendrologického průzkumu budou navrženy dřeviny určené k odstranění, bude provedena náhradní a nová výsadba. Revitalizace zeleně bude doplněna novými odpočinkovými plochami. Rekonstrukce se bude týkat i pěších tras. V rámci návrhu budou řešeny i odpočinkové a pobytové plochy, včetně mobiliáře (lavičky, odpadkové koše, stojany na kola atd.), dětská hřiště a další infrastruktura potřebná pro revitalizované parkové a pěší zóny tohoto charakteru.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama