Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.03.2018 16:11:25 - percival

Ne tolik o politice

Paní profesorko, můj dotaz se nevztahuje k vaší senátorské práci, byť vím, že i v ní preferujete právo občanů na co nejkvalitnější zdravotní péči a životní prostředí s využitím posledních vědeckých poznatků. Maně si vzpomínám, že v souvislosti s vaší studií léčby s pomocí kmenových buněk se ozvaly i fundované hlasy z lékařských kruhů, které vámi dosahované výsledky zpochybňovaly. Jak si pak ale mám vysvětlit zprávu z dnešního tisku, která hovoří o „historickém“ úspěchu britských lékařů, kteří díky použití kmenových buněk navrátili alespoň částečně zrak dvěma slepcům? A ještě v pořadu Ivana Klímy byl dokumentován případ pacienta jemuž kmenové buňky pomohly po mrtvici. Váš výzkum, pokud mne paměť neklame, také mířil směrem k léčbě poranění míchy právě kmenovými buňkami. Zajímalo by mne proto, zda by tento způsob léčby nějak nepomohl třeba i postiženým lidem, jako nedávno hojně připomínaný Stephen Hawking.

František Sládek

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.03.2018 18:27:56 - Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.
Kmenové buňky skutečně pacientům pomáhají, ne vždy, ne všem a někdy ne zcela choroby vyléčí. Co je jisté, že při správném postupu neškodí, což můžeme říci jen o malém množství všech léků na trhu! Příklady, které zmiňujete jsou jen několik z mnoha úspěšných na celém světě. Samozřejmě jsou i neschválené a podvodné studie. Naše studie byly vždy řádně schváleny Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Prokázali jsme, že podání kmenových buněk u pacientů s Amyotrofickou laterální sklerózou zpomalily průběh choroby. Je možné, že nějakou experimentální léčbu podstoupil i Hawking, už se to nedozvíme, takové věci se raději tají, lékaři se bojí. Publikovali jsme naše výsledky léčby této choroby s úspěchem na mezinárodních i domácích konferencích a v renomovaných zahraničních časopisech, které žádné pochybné výsledky neuveřejní. Získali jsme i slibné výsledky s léčbou míšního poranění, rovněž jsme je publikovali . Desítky prací mého vědeckého týmu prokázaly účinek ve studiích na zvířatech, které předcházely podání pacientům. Z neznámých důvodů je v ČR proti kmenovým buňkám silný odpor.