Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.12.2016 15:06:16 - Kolma

Co je větší zabiják? Alkohol nebo cigarety?

Reguluje se trh s tabákem, na krabičky se dávají odstrašující obrázky a nápisy, zakazují se různé příchutě…A co alkohol? Stále vznikají nové druhy, příchutě. To je v pořádku? Nebo se jedná o dvojí metr?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.12.2016 15:06:26 - Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.
Ano, máte zcela pravdu, že alkohol je rovněž zabiják, který má na svědomí řadu závažných a smrtelných onemocnění. V příštím roce budu pokračovat ve Sněmovně se seminářem, který nabádá k ostražitosti používání alkoholu. Je to něco jako osvěta, jak může alkohol být nebezpečný, ale i jak může být ev. i prospěšný. Problém je v tom, že lidé si neumí správně alkohol dávkovat. Vycházím z doporučení kolegů kardiologů, že určité množství alkoholu může být organismu prospěšné. Není to však jednotný a jednoduchý návod, poněvadž nejen že jsou rozdíly v toleranci u pohlaví, ale i věkem a stavem organismu se mění. Tady je hlavní rozpor s kouřením tabáku. U něj je jakékoliv množství škodlivé, ale u alkoholu zřejmě ne. Je to složitější. Uvidíme, s čím přijdou odborníci na seminář, který plánuji na konec března.