Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.05.2018 11:19:30 - Lívie

Co jste udělali pro české lékaře?

Jestli je málo lékařů, fakt si myslíte, že to vyřešíte tím, že přijmete lékaře, kteří neumí česky a není jisté, jak získali atestaci? Nemyslíte, že tím naštvete ještě více českých lékařů? A proč jim raději nepřidáte a konečně nevyřešíte systém jejich vzdělávání? Teď je ve sněmovně 9 stran, takže dost velká šance vyjednat shodu tak, aby systém vydržel déle než jedno volební období.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.06.2018 14:55:53 - Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.
Celá problematika nedostatku lékařů není jednoduchá, protože se roky neřešila. Měla se začít řešit tak před 15 lety, ale ministerstvo zdravotnictví mlčelo. Nyní se teprve začínáme situací vážně zabývat a určitě není jediné řešení na stole a to příjem lékařů ze zahraničí, když víme, jaké jsou s nimi problémy. Otázka samotných platů není rovněž jediným řešením a myslím, že se za poslední roky výrazně platy zlepšily. Problém je třeba řešit komplexně a začíná nedostatkem promovaných lékařů. Za tím účelem osobně jednám s asociací děkanů lékařských fakult. Děkani sami nabízejí variantu navýšení přijímaných studentů, což sebou nese jak náklady finanční, tak investiční. Tato podpora již byla dohodnuta na vládní úrovni, jak s premiérem, tak ministry zdravotnictví a školství. Děkani budou moci od akademického roku 2019-20 navýšit každým rokem o 5% uchazečů více než doposud. Systém postgraduálního vzdělávání byl významně zlepšen novelou zákona, která platí od minulého roku. Jsou tam ještě některé problémy, které je možné vylepšit další novelou, ale základ byl nastaven a většina mladých lékařů jej podporuje a s novelou souhlasí. Takže, leccos se zlepšilo, něco je v běhu. Určitě je třeba našim lékařům vytvořit přátelské podmínky, aby neodcházeli do zahraničí a pokud budeme přijímat lékaře ze zahraničí, tak je třeba jim umožnit srozumitelný adaptační program, aby byli plnoprávní po všech stránkách našim lékařům.