Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.04.2015 13:57:13 - Ludmila M.

Trestní odpovědnost rodiček za zdraví dítěte?

Dobrý den,
myslím si že trestněprávní odpovědnost žen za zdraví plodu je diskutabilní, protože je do jisté míry diskriminující když se dotýká jenom žen, muž za toto nemůže být nikdy potrestán.

Protože nebude možné jednoznačně prokázat že narozené dítě je poškozeno v důsledku životního stylu matky, jediné co bude možné postihovat je chování které je považováno za plod ohrožující. Chcete matky postihovat za samotné rizikové chování, a nebo teprve až se prokáže že mělo na dítě negativní vliv? A jak to chcete kontrolovat? Trestání je hloupost, je to stejně diskriminující jako trestat plnou sazbou matky které hned po porodu v rozrušení zabijí své dítě, to se také mužům nemůže nikdy stát, jenom ženám. Mají-li tedy být ženy zodpovědné a muži ne, pro vyvážení třeba zrušte ženám brannou povinnost, není správné klást na ženy větší legislativní zátěž než na muže.

Protože žena je narozdíl od muže tvor rodící, mělo by s ní i v rámci legislativy být nakládáno odlišně, citlivěji a schovívavěji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

Tento dotaz čeká na zodpovězení.