Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.02.2016 11:09:50 - šebánková

věda a léky

Proč ještě někdo (nevím kdo) nezasáhl a neinvestují se peníze do léků proti nemocem-virům, které evidentně chybí? Je logické, že pro farmaceutické firmy to nemusí být ekonomicky tak výhodné, ale všechno přeci nejde počítat na peníze. My máme spoustu vzdělaných kapacit a vědců. Kolik jim ale ročně stát dává na podporu jejich bádání? Tipuji, že moc ne. Hezký den, Šebánková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.02.2016 7:03:36 - Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.
Na podporu vědy a výzkumu dává stát ročně 30 miliard Kč. Myslím, že dost dobrý. Problém u nás je v tom, že tyto prostředky nejsou zrovna rozumně využívány. Na pohled z venku to však vypadá, že financování nějak funguje - Akademie věd a pak Ministerstva. Paradoxem však je, že Ministerstvo školství např.rozhoduje o vědě a výzkumu ve zdravotnictví a samo Ministerstvo zdravotnictví o tom rozhoduje jen s omezenými prostředky, které jim Ministerstvo školství milostivě přidělí. Takže lobbing pak funguje tak, že je zcela netransparentní a co je netransparentní, tak někomu vyhovuje více a někomu pochopitelně méně. No prostě jsou ve financování vědy a výzkumu značné mezery. Nicméně i v tomto chaosu musím zdůraznit zrovna výzkum prof. Holého, který se na poli antivirotik stal světoznámým. Nicméně i on se nakonec musel obrátit na americké firmy, aby mu pomohly dostat výzkum do praxe, poněvadž u nás jsme náš farmaceutický průmysl po revoluci úspěšně zničili.