RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2010 17:27:36

Myslbekova socha Máchy patří do Litoměřic

Myslbekova socha Máchy patří do Litoměřic

Kopii sochy, ke které proudí na pražský Petřín davy lidí, chtějí Litoměřice.

Nadační fond Kalich Alexandra Vondry, občanské sdružení Salva Guarda a město Litoměřice proto hodlají vyhlásit veřejnou sbírku, z jejíhož výtěžku bude vytvořen odlitek slavného díla, jehož autorem je sochař Myslbek. Umístit ho chtějí na závěr oslav dvoustého výročí narození Karla Hynka Máchy na vrcholek Mostné hory.

„Zjistili jsme totiž, že Myslbekova socha měla původně stát právě v Litoměřicích. Tedy ve městě, kde tento geniální český básník ukončil svou životní pouť,“ vysvětlil předseda občanského sdružení Salva Guarda Jan Grimm.

U příležitosti stého výročí narození básníka si dílo u Myslbeka objednal obrozenecký spolek Svatobor. Protože bylo více než zdařilé, ponechali si ho čeští buditelé v Praze s příslibem, že pro Litoměřice bude vytvořen odlitek. „Což se však nestalo. A my se domníváme, že to je velká škoda, protože Mácha je s Litoměřicemi neodmyslitelně spjat,“ podotkl senátor za Litoměřicko Alexandr Vondra.

Město Litoměřice v průběhu celého roku organizuje řadu kulturních akcí souvisejících právě s 200. výročím narozením K. H. Máchy, které připadá právě na letošní rok. Oslavy vyvrcholí 19. listopadu, kdy by měla být socha odhalena. „Považovali bychom to za jejich důstojné vyvrcholení,“ podotkl starosta Ladislav Chlupáč.

Na vytvoření bronzového odlitku je však třeba 1,2 milionu korun. „Věřím, že obyvatelé Litoměřic a milovníci Máchova díla nám s realizací myšlenky pomohou,“ vyjádřil naději Alexandr Vondra. Litoměřičtí radní již schválili záměr vyhlášení veřejné sbírky. Pokud ji Krajský úřad Ústeckého kraje povolí, vyhlášena bude 1. září.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama