RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.11.2010 16:25:21

NATO se zaměřuje na výcvik afghánských bezpečnostních sil

NATO se zaměřuje na výcvik afghánských bezpečnostních sil

Lisabonský summit – přelomové setkání NATO

Ve dnech 19. a 20. listopadu 2010 se ministr obrany Alexandr Vondra zúčastnil v rámci české delegace vedené prezidentem republiky Václavem Klausem a předsedou vlády Petrem Nečasem Summitu NATO v Lisabonu.

Dalšími členy delegace za resort obrany byli první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý a náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek.

V průběhu summitu, mnohými označovaného za přelomový, byla přijata řada důležitých rozhodnutí. Došlo ke schválení nové Strategické koncepce NATO, která reflektuje vývoj bezpečnostní situace ve světě a hrozby spojené se šířením terorismu, zbraní hromadného ničení a jejich nosičů, nebo kybernetických útoků.

Zásadní rozhodnutí padlo v oblasti protiraketové obrany, která se stává jednou z priorit Aliance. Připravovaný protiraketový deštník by měl do roku 2018 pokrývat celé alianční území. „Summit potvrdil, že existují reálná vojenská rizika šíření zbraní hromadného ničení a raketových technologií, na což je třeba reagovat,“ uvedl k tomu Petr Nečas.

Za účasti afghánského prezidenta Hamída Karzáího proběhlo jednání politických představitelů zemí zapojených do operace ISAF v Afghánistánu. Schválená deklarace k Afghánistánu předpokládá postupné předávání odpovědnosti za bezpečnostní situaci místní vládě do roku 2014. „Kromě rekonstrukce země se nyní úsilí NATO zaměřuje zejména na výcvik a přípravu afghánských bezpečnostních sil. Rok 2014 je termín ambiciózní, ale doufám, že i reálný,“ prohlásil Alexandr Vondra.

V závěru summitu se za účasti ruského prezidenta Dmitrije Medveděva uskutečnilo zasedání Rady NATO-Rusko, které se týkalo dalšího prohloubení spolupráce mezi Aliancí a Ruskem, zejména v oblasti protiraketové obrany.

Armádní generál Vlastimil Picek tlumočil na setkání s novináři poděkování a chválu, kterou během jednání slyšel ze strany koaličních partnerů na české vojáky.

„Česká delegace je se závěry summitu spokojena, jsou v souladu s našimi představami,“ shrnul výsledky dvoudenního jednání Václav Klaus.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama