RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2010 20:06:00

USA dostaly štulec

USA dostaly štulec

WikiLeaks zveřejňuje tajné depeše USA. Je to dobře?

Přestože je únik utajované americké diplomatické korespondence jedním z mediálních témat těchto dní, domnívám se, že při honbě za senzací jsou zveřejňované zprávy zbytečně zveličované. Na druhou stranu si asi všichni uvědomujeme, že diplomacie USA i služby dalších zemí dostaly nepříjemný štulec.

Jako politik s bohatou diplomatickou praxí míním, že únik depeší útočí na samu podstatu práce diplomatů. Jejich konverzace se nemůže odehrávat v přímém přenosu. Diplomatická jednání neprobíhají v rukavičkách a za uhlazenými větami oficiálních komuniké nejsou vidět ostrá slova od jednacího stolu. Bez záruky důvěrnosti diplomacie ztrácí svůj hlavní smysl a promění se v plytké představení pro diváky, kdy se fakticky nedá nic dohodnout. Pokud je informace označena jako utajovaná, má to své důvody. Zveřejnění citlivých údajů, čímž nemyslím různé osobní "peprnosti" a drby o politických špičkách, je novinářsky atraktivní, ale může ohrozit bezpečnost některých zemí či osob nebo narušit léta budované vztahy mezi státy. Příkladem může být Afghánistán, kde je jakákoli podobná informace vnímána velmi citlivě a může vážně narušit snahy o stabilizaci a rekonstrukci. Mnohé udiví množství uniklých depeší. Stojí za tím americká posedlost hledat pro každý problém řešení – na rozdíl od českého zvyku problémy vytěsňovat. Washington si po teroristických útocích z 11. září 2001 vyhodnotil, že kdyby uměl propojit všechny informace, které měl k dispozici, mohl útokům předejít. Následná opatření o větším sdílení informací mezi vládními institucemi však paradoxně přispěla k větší zranitelnosti systému. Došlo k úniku informací a blamáži. Bohužel logickou reakcí patrně bude, že příjemcem citlivé informace bude opět pouze ten, kdo ji ke své práci potřebuje. Ty, kdo se v zahraniční politice dobře orientují, obsah uniklých depeší nepřekvapí. Jako obyčejně je hlavním výsledkem celé aféry pochybná sláva a byznys jednoho serveru. Diplomacie byla před WikiLeaks a bude i po něm. Jen asi o poznání opatrnější.

RNDr. Alexandr Vondra, místopředseda strany a ministr, senátor PČR

Publikováno v časopise Týden
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama