RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.07.2010 9:30:00

Zvažujeme, jak prohloubit vzájemnou spolupráci

Zvažujeme, jak prohloubit vzájemnou spolupráci

Ministr obrany se setkal se svým slovenským protějškem Ľubomírem Galkem.

Slovenský ministr Ľubomír Galko po společném jednání s Alexandrem Vondrou ve čtvrtek 22. července 2010, uvedl, že velmi rád navázal na tradici slovenských představitelů resortu obrany. Jeho první zahraniční cesta vedla tradičně do Prahy.

Ministři při společném jednání diskutovali o bilatelární spolupráci. Chtějí i nadále kooperovat v zahraničních misích v Kosovu a Afghánistánu. Alexandr Vondra vidí perspektivní spolupráci právě v oblasti Afghánistánu. Oba ministři hovořili o posílení spolupráce vojenské policie, a to nejen se Slovenskem, ale i s Polskem a Chorvatskem.

Podle Alexandra Vondry je v budoucnu nutná dělba práce a spolupráce mezi armádami: "V době, kdy většina států nemá prostředky na budování vševojskové armády, bychom se měli ubírat cestou specializace. Dělba práce je naprosto nezbytná. Navíc ať už bude bezpečnostní prostředí v Evropě jakékoliv, jsem si jistý, že Praha a Bratislava budou mít vztahy vždy velmi dobré."

„Chtěli bychom pokročit s vrtulníkovou iniciativou v rámci NATO, chceme diskutovat budoucnost nadzvukového letectva a protivzdušné obrany. Vidíme velký prostor v oblasti dopravního letectva a pozemní logistiky, vojenského školství a v neposlední řadě i v oblasti vědy a výzkumu," řekl dále Alexandr Vondra.

Ministři se dnes také dohodli, jak vzájemnou spolupráci začít posilovat. Vytvoří pracovní skupinu v podobě zkušené politicko-vojenské komise, která by již v listopadu tohoto roku měla předložit zcela konkrétní společné návrhy. Komise by měla využít bilatelární rovinu spolupráce a také slovenského předsednictví Visegradské čtyřce, v rámci níž se otvírá mnoho možností jak sladit a propojit specializace jednotlivých armád.

Zároveň Alexandr Vondra a Ľubomír Galko vytipovali oblasti, které pro spolupráci považují za perspektivní, což slovenský ministr obrany potvrdil před médii a doplnil: „Během našeho jednání jsme diskutovali o prioritách našich resortů a mohu konstatovat, že cíle a úkoly, které jsou před námi, se v mnohém shodují."
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama