RNDr. Jana Plamínková

  • STAN
  • Praha-Slivenec
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.07.2015 17:30:00

Rušení limitů těžby

Rušení limitů těžby

Chuť dostat se za limity těžby těžaře v severních Čechách neopustila. Podle analýz Ministerstva průmyslu je prý nutné zbourat celý Horní Jiřetín a celé Černice, aby se těžařský bumrlíček nasytil. Připadá mi to celé uhozené.

Dvacet let se ví, že  uhlí je „za limity“, tudíž netěžitelné. Dvacet let měly těžební společnosti na to, aby se na tuto skutečnost připravily.  Argumenty, že nebude dost uhlí pro české teplárny, je absurdní. To se o této skutečnosti nevědělo, když ČEZ zběsile prodával po dlouhé roky vyrobenou elektřinu právě z tohoto uhlí do Německa? To si uhlobaroni nedokázali spočítat, že když nyní prodají miliony tun uhlí na vývoz, za pár let ho nebudou mít dost pro teplárny? Vědělo a dokázali, nepochybně. Prostě jen spoléhali na to, že budou těžit uhlí a prodávat elektřiny co nejvíc, protože to přinášelo dobré zisky, a pak se to na vládě nějak vylobbuje.

Uhlobaroni totiž velmi dobře vědí, že ochrana uhlí za limity je chabá, daná kdysi jen rozhodnutím Pithartovy vlády. Jakákoli další vláda může toto rozhodnutí snadno zvrátit, protože nikdy nedošlo k odpisu zásob. Stačí tedy jen pár „nezávislých“ posudků, které prokáží, že uhlí je potřeba, a cesta k zásobám je volná. Horníci přece nemohou zůstat bez práce, že.

Co na tom, že region se tak dostane zase desítky let zpět, do doby, kdy těžaři mohli všechno, kdy jim ustupovala krajina, lidé, paměť národa? Kdy se bouraly desítky obcí, jejichž obyvatelé byli jako ovce nahnáni do paneláků? Kdy se zbouralo nádherné středověké město, ze kterého zbyl jediný kostel uprostřed ničeho? Region má nyní konečně šanci na lepší budoucnost, ale ta spočívá v moderních technologiích a v turistice, nikoli v pokračování těžby. Byla by škoda ji zmařit.

Psáno pro blog idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama