RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2023 7:33:00

Cesty jsou, ale hodinky tikají

Cesty jsou, ale hodinky tikají

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k modernizaci energetického systému

 Postupný pokles ceny plynu a s ním i elektřiny je výborná zpráva. Pokud ale nezačneme něco dělat s naší energetikou, je dost možné, že budeme mít brzy velký, nečekaný problém.

Energie na roky 2025 a později se dnes na trzích obchoduje už za cenu (120e/kWh) hluboko pod našimi stropy. Proto pod ně klesají i ceny pro spotřebitele. Pro naši zastaralou energetiku založenou převážně na uhlí to ale znamená, že elektřina vyrobená z uhlí (při této ceně elektřiny a dnešní ceně povolenky na 90 e) přestane dávat ekonomický smysl. Což je cesta k problémům s bezpečností dodávek a nebo podstatně dražší elektřině u nás než v okolí.

Dalším „problémem“ je (ne)připravenost našeho energetického systému na rychle se rozvíjející fotovoltaické elektrárny (FVE), které brzy (i u nás) pokryjí ve slunné dny výrobou více než je aktuální spotřeba. Je to totiž problém pro ekonomiku ostatních zdrojů.

Téma záložních zdrojů schopné dodat energii jen „když je potřeba“ (a podíl tohoto času bude klesat) proto bude jedním z hlavních témat naší energetiky. Uhelné elektrárny to „umí“ jen teoreticky, neb jen občasný provoz by nekonvenoval uhelným dolům.

Stát by měl v této situaci vynaložit všechny síly na efektivní modernizaci naší energetiky, aby zajistil energetickou bezpečnost i nízké ceny pro naše občany a firmy… Cesty jsou, ale hodinky tikají. A mimochodem, diskutované zestátnění ČEZu není odpovědí na ani jeden z problémů, kterým naše energetika bude čelit. Více si přečtete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama