RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.05.2021 12:28:00

Covidový pas není pouze o cestování

Covidový pas není pouze o cestování

Komentář na facebookovém profilu k zavedení tzv. covid pasů

 Evropský parlament tento týden schválil svou pozici ohledně takzvaných covidových pasů, tedy certifikátů, které mimo jiné pomohou lépe zprůchodnit hranice mezi jednotlivými evropskými státy. A měl by usnadnit tbezpečné rozvolnění velké části omezení (doufám).

Elektronicky zabezpečený certifikát ukáže, zda byl daný člověk již očkován, měl nedávno negativní test, či má po prodělání nemoci přirozenou imunitu. Důležité je, aby nikomu nehrozila diskriminace. Neplatí tedy, že pro lidi, kteří odmítnou očkování, bude část "světa" uzavřena, jen budou muset zvolit jinou cestu, aby zajistili bezpečnost těch, se kterými se za některých okolností potkají (a mimochodem, parlament by pro tento účel přivítal testování kvůli pasu zdarma).

Covidový pas není pouze o cestování. Mnoho občanů, zejména těch, kteří žijí v příhraničních regionech nebo pracují v odvětví cestovního ruchu, silně závisí na přeshraničním cestování a vznik covid pass jim notně život usnadní. A svou roli by měl sehrát i v turistické sezóně - tato část ekonomiky je zle krizí zasažena a je důležité, pokud to vývoj pandemie umožní, bezpečnou turistiku podpořit.

Certifikáty budou existovat jak v digitální verzi, tak v tištěné. Obě tyto verze budou obsahovat QR kód se základními informacemi, jakož i digitální pečeť, zajišťující pravost.

Řada je nyní na představitelích jednotlivých členských států, aby spolu se zástupci parlamentu dohodli definitivním znění pravidel. Jedním z témat je to, jaké vakcíny budou uznávány - myslím, že existuje velmi dobrý důvod, aby byly jen ty, které projdou kvalitním prověřením bezpečnosti a účinnosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama