RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.11.2021 8:36:00

Den, měsíc či rok poté

Den, měsíc či rok poté

Komentář na facebookovém profilu ke krokům státu, které by pomohly z krize

 Chtěl jsem napsat, že z krize, kterou vyvolalo pro mnoho lidí zvýšení cen energií, bychom se měli poučit. Ale vzpomněl jsem si, že poučení z krizového vývoje zde již bylo. Zatím u nás nevidím ani efektivní reakci, ani náznaky poučení. Třeba to přijde. Nechci ale jen kritizovat, a jsem přesvědčen, že i tato krize může nakonec přinést věci dobré.

Takže, tohle by bylo na mém seznamu:

1. Pomoc lidem (či firmám), kterým ceny energií stouply výrazně a vede to u nich k finanční krizi
Je snad jasné, že odpuštění DPH je zcela špatně. Většina lidí nebude mít výrazněji vyšší účty za elektřinu či plyn v listopadu a prosinci. Naopak právě ti, kteří i kvůli chybě státu, skončili v DPI či uzavírají nový kontrakt v nejhorší době, a mají nízké příjmy, budou potřebovat pomoc větší než odpuštění DPH.

2. Žádná další Bohemia Energy
Pokud nemá ERÚ pravomoci, aby nad fungováním obchodníků a na rizika, jež přejímají, dohlížel, je třeba to změnit.

3. Stát pomáhá lidem šetřit
Stát musí mnohem více propagovat a zjednodušit programy, které pomohou energii ušetřit a riziko snížit. Jde o efektivní rekonstrukce nemovitostí, které podstatně sníží spotřebu a "samovýrobu" elektřiny díky FVE na střechách.
Programy, které stát má, jsou docela dobré a dost velkorysé, jen mám pocit, že stát se jen málo snaží, aby je lidé využívali. Zejména FVE na střeše jsou dostupné a sníží jak nákup elektřiny, tak v dnešní době umožní i docela dobrý příjem z prodeje přebytků.

4. Myslet (konečně) i na chudší
Stát musí pomoci i lidem, kteří nemají prostředky na to, aby i oni mohli využít zmiňovaných programů - tedy, poskytnout jim výhodnou půjčku a pomoci jim celý proces zvládnout. Zejména u lidí chudších je podstatné pomoci jim účet za energie podstatně snížit. Bohužel, zatím tomu tak není.

5. Obecní byty
Nemalá část bytů je vlastněna městy a obcemi, musí být samozřejmé, že ty budou též tyto projekty rychle realizovat. Omluva pro nečinnost zde není.

6. Fungující dohled nad monopoly
Stát musí lépe než doposud dohlížet na to, zda regulované ceny (třeba distribuce elektřiny) nejsou pro oligopoly, které služby poskytují, příliš velkorysé. Měl by též vytvořit vyšší tlak na teplárny, aby nastavení jejich cen bylo transparentní a aby transparence vyloučila případy, kdy budou zisky "monopolní" (neb o monopol efektivně jde). Česká realita, kdy pokles ceny surovin (třeba plynu) nevede k poklesu cen pro spotřebitele, ale jejich růstu, jasně naznačuje, že je co zlepšovat.

Rád si přečtu, co byste udělali (jinak) vy. Díky

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama