RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2020 12:50:00

Dříve obezřetný premiér objevil kouzlo miliard, které může utratit

Dříve obezřetný premiér objevil kouzlo miliard, které může utratit

Komentář na facebookovém profilu k vývoji přístupu vlády Andreje Babiše při řízení státních financí

 Když jsem se zamýšlel nad daňovou a rozpočtovou revolucí, z pera premiéra Babiše, náhodou mi pod ruku přišel jen rok a půl starý návrh na podstatné změny ve zdanění práce, který dnešní ministryně financí v březnu 2019 obhajovala.

Nebyl to návrh dobrý, ale jeho "nebezpečnost" v porovnání s tím, co je na stole dnes, byla malá.

Bohužel, mezi tím, v minulosti poměrně fiskálně obezřetný premiér, objevil kouzlo desítek a stovek miliard, které může utratit, a jejichž zdrojem není (jako před rokem) navýšení příjmů jinde, ani (tehdy avizované) snížení výdajů, ale čistě a jasně, růst státního dluhu. Proto hledat pojítka mezi dvěma návrhy od stejného vládního týmu, které dějí jen rok a půl, nejde. Technicky ani koncepčně.

Díky nízkému dluhu, který tato vláda (v rozhodující části) zdědila, a díky nízkým úrokům, které ji dnes pomáhají, je vskutku pravděpodobné, že stamiliardové deficity naši zemi na kolena dnes ani zítra nesrazí. Ale nic to nemění na tom, že vlády v dalších letech si s nimi budou muset poradit. A to bude bolet.

Pokud to premiér neví, je zcela nekompetentní. Pokud to ví, je neodpovědný a cynický.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama