RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2021 13:06:00

Hraní s čísly

Hraní s čísly

Komentář na facebookovém profilu k souvislostem okolo elektromobility.

Víte, jaká by byla fronta u benzínky, kdyby přijeli všichni tankovat? Tipuji, že nikoliv. A asi vás to netrápí. Internet je ale plný předpovědí, co způsobí, když se zároveň budou nabíjet miliony elektromobilů.

Některé diskuse o elektromobilitě jsou více o emocích než o číslech a faktech. A zdravý rozum je na dovolené. Při nedávné debatě zmínil pan Pohl, že to je vše o „matematice a fyzice“, tak jsem si řekl, že jako matematik pár čísel také vyrobím. A jednou večer jsem se rozhodl to pojmout s jistou nadsázkou, ale snad, bez matematických chyb.

Takže, v přiloženém textu, se dočtete, jaké navýšení výkonu v elektrické síti by vyvolalo nabíjení tisíců elektromobilů zároveň, nebo "společný" ohřev vody v rychlovarných konvicích.

Uveden je i jednoduchý propočet, jak často najdete v průměru elektromobil u nabíječky.

A protože se často mluví o tom, jakou katastrofu by způsobilo, kdyby najednou všechny elektroauta chtěla nabíjet, kalkulačka a Google mi poradily, co by se stalo, kdyby ve stejnou dobu chtěly tankovat všechna auta na benzín a naftu.

Většina toho je hraní s čísly, nikoliv nástin reálné situace a doufám, že to tak vezmete. I když diskuse pod článkem mi naznačila, že část čtenářů to vzala až smrtelně vážně  (nicméně samozřejmě budu rád, když mne na chyby upozorníte).

To, co mi kalkulačka ukázala si můžete přečíst v mém textu ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama