RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2020 8:38:00

Jak dál financovat unijní rozpočet?

Jak dál financovat unijní rozpočet?

Komentář na facebookovém profilu k rozpočtu Evropské unie

 Pro připomenutí. Velikost rozpočtu EU je zhruba 1% HDP. Velikost obvyklého rozpočtu země EU je kolem 40% HDP. V reakci na krizi se země Unie rozhodly, navýšit tento rozpočet na zhruba 1,6% HDP. Není ale dohod na tom, jak se vzniklý dluh uhradí.

Minulý týden na plenárním zasedání v Bruselu jsme schválili Rozhodnutí Rady o systému vlastních zdrojů EU, která s tím úzce souvisí.

Jasná většina poslanců se shodla, že je nyní nezbytné, aby rozpočet EU obsahoval také nové zdroje příjmů, které by měly přinejmenším pokrýt náklady spojené s plánem na podporu oživení (ZDE). Díky schválenému textu se pousováme dál k okamžiku, kdy si Komise půjčí na finančních trzích 750 mld. EUR, jež budou poté využity právě na podporu oživení ekonomik členských zemí.

Hlasování Parlamentu umožní nyní Radě EU v co nejkratší době přijmout Rozhodnutí, následně bude zahájen proces ratifikace v jednotlivých členských zemích EU (v souladu s jejich ústavními předpisy). Po úspěšném završení ratifikačního procesu Rozhodnutí, ve všech státech, může přistoupit Komise k půjčkám (v Rozhodnutí je obsaženo zmocnění, které k této činnosti Komise potřebuje).

Je velmi důležité, aby nový evropský nástroj na podporu oživení, začal "fungovat". Jakékoliv další zpoždění by sociální a hospodářské oživení poškodilo - a to hlavně ke škodě unijních firem, podnikatelů a samozřejmě i všech občanů. A to nejen proto, že se zdá být reálné, že řadu zemí zasáhne "druhá vlna" pandemie.

Vstup v platnost je plánovaná společně s novým víceletým finančním rámcem, a to na leden 2021. Jednotlivá čerpání členskými zeměmi jsou ovšem podmíněna předložením „národních plánů“, které musí respektovat dohodu o využití zdrojů dosaženou na červencovém Summitu Unie (a musí je schválit Komise).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama