RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.07.2021 7:33:00

Kam mohou vést "cancy"?

Kam mohou vést "cancy"?

Komentář na facebookovém profilu k vystoupení Andreje Babiše v parlamentu

 Ve svém vystoupení v parlamentu označil český premiér dopis, více než desítky kolegů z Evropské rady (tedy nejvyšších představitelů zemí Unie), za "canc nadiktovaný z Evropy". Jsem zvědav, zda mu to někdo někdy verbálně či jinak připomene. Je to totiž docela silné tvrzení, které navíc má vyvolat dojem, že za tím vším stojí (zase) „ta“ Evropa.

Na Forum24.cz se v této souvislosti objevil pozoruhodný komentář, který se nečte lehce. Andrej Babiš, vědom si své situace i nálady ve společnosti, v poslední době notně přitápí pod protiunijní kotel. I přes to, že podpora Unie u nás dosahuje, dle posledních průzkumů, až historicky maximálních hodnot (ale stále jen kolem 50 %, což je výrazně méně, než je unijní průměr), navíc data ukazují, že tato podpora je bohužel vše jiné než silně zakořeněná.

Konglomerát (dle abecedy) - Komunistů, Přísahy, SPD a hnutí ANO, pak usiluje nejen o hlasy silně skeptické, ale i o hlasy, které jsou "v zásadě pro", ale na druhou stranu jim všechny možné věci (obvykle právě takovými politiky a jejich notnou mírou manipulace předkládané) vlastně vadí. Jistě, není to nic překvapivého, ale špatnou zprávou je (jde o můj subjektivní soud), že v našem politickém spektru zaznívá jen velmi slabá protiváha k těmto hlasům. Protože k (české) "zdravé skepsi" k EU, která v kontextu evropské politiky představuje méně střed – a více spíše (byť mírně) protiunijní směřování, má velmi blízko většina našeho politického spektra.

Proto je budoucnost u nás hodně nejistá. Nejen, že volby mohou přinést vznik většinou podpořené vlády, která bude znamenat jisté zhoršení proti dnešnímu stavu (na což právě upozorňuje komentátor), ale může dále posouvat diskurs naší politiky do oblastí, které budou vést k častějším a hlubším konfliktům s našimi evropskými spojenci. A rozšíří i v další části společnosti dojem, že Unie, pokud není zhola špatnou věcí, se jí stala díky tomu, že v ní „rozhodují nemehla co píšou cancy“. Cesta do izolace, ne-li na periferii Evropy, tak bude otevřena ještě více než nyní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama