RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2022 7:32:00

Krizi energií můžeme zvládnout jen spoluprací napříč EU

Krizi energií můžeme zvládnout jen spoluprací napříč EU

Komentář na facebookovém profilu k větrné energii.

 16 GW instalovaného výkonu plánovaných offshore větrných elektráren by dle obvykle užívaných odhadů mohlo vyrobit 32 TWh elektřiny ročně. To je něco méně než polovina celé spotřeby České republiky.

Výsledky aukcí na větrnou energii v sousedním Německu (v případě méně efektivních turbín na pevnině) ukazují ceny kolem 60 euro. Z hlediska stability dodávek je obrovské výhoda, že větrné farmy produkují obvykle i tehdy, kdy "soláry spí".

Stejně tak jako snad již každý chápe, že dnešní hrozbu s Ruskem spojené energetické krize, může naše země zvládnout jen prostřednictvím velmi široké spolupráce napříč zeměmi EU. Snad nám časem dojde i to, že cesta k zajištění levných a bezpečných dodávek elektřiny vede přesně stejným směrem.

Jsem přesvědčen, že vývoj ceny energie se bude stále více působením tržní konkurence posouvat od "marginálních cen" k cenám průměrným. V tomto systému, co nejvíce, byť ne zcela stabilní, elektřina ze slunce a větru bude rozhodující pro zajištění nízkých účtů za energie.

Proto co nejvyšší podíl "levné" elektřiny za řekněme 60 euro (odpovídá 1,5 Kč za kWh silové elektřiny) spolu s efektivním řízením spotřeby, byť doplněn drahou špičkovou elektřinou, je mnohem lepší a levnější cesta než hypotetický "base load " z nového jaderného bloku za 180 euro - též doplněn drahou špičkovou elektřinou. 

Zdroj ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama