RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2020 10:05:00

Německo oficiálně odchází od uhlí

Německo oficiálně odchází od uhlí

Komentář na facebookovém profilu ke konci uhlí v Německu

Německo oficiálně odchází od uhlí.

Německý spolkový sněm, poté i Spolková rada, schválily před pár týdny dva zákony o odklonu od uhlí jako zdroje energie (a to krátce poté, co byla v Německu spuštěna dlouho stavěná uhelná elektrárna).

První schválený zákon je finanční podpora ze strany státu ve výši 40 miliard euro pro postižené regiony (Severní Porýní-Vestfálsko, Sasko-Anhaltsko, Sasko a Braniborsko) k přeměně tamní ekonomiky. Peníze jdou na podporu regionů, pro provozovatele elektráren i jako kompenzace pro zaměstnance uhelného průmyslu. Není divu, že zákon má proto širokou podporu.

Druhý zákon obsahuje harmonogram postupného útlumu uhelné energetiky (nejpozději do roku 2038, s možností posunout termín na rok 2035, pokud tržní podmínky nepovedou k rychlejšímu útlumu). Každé 3 roky bude vláda hodnotit dosavadní vývoj a může stav ústupu ad hoc zrychlit či ponechat dnešní tempo. Německo navíc opustí jadernou energii nejpozději do roku 2022.

Německo si také určilo poměrně přísný cíl pro snížení emisí skleníkových plynů (oproti úrovni z roku 1990 o 55 %) do roku 2030. Dohodnutý unijní cíl je pro tento rok "jen" 40 %, ale politika tamní vlády má v Německu širokou podporu.

K jasnému harmonogramu odstupu od uhlí se rozhodla země, která má uhelné elektrárny o výkonu 48 GW (a je největším evropským konzumentem uhlí). Navíc je hnědé uhlí jedinou energetickou surovinou, které má Německo opravdu dostatečné množství.

Plán Německa je jasný a dlouhodobě stabilní - zcela zásadně změnit získávání i hospodaření s energií a jejími zdroji. Obrovská skepse nad tím u nás (hraničí s vysmíváním) kontrastuje s výsledky - třeba v první polovině roku 2020 tvořily obnovitelné zdroje více než 50 % německé výroby elektřiny. A také s tím, že i přes náklady s transformací energetiky zůstává Německo jasným ekonomickým lídrem Evropy.

PS: Naše země dlouhodobě dostává desítky miliard korun ročně na to, aby naši energetiku nasměrovala směrem, který nebude poškozovat krajinu, klima a zdraví lidí. Zlepšení se nekoná a dokonce chybí i plán. A tak dále devastujeme krajinu a zdraví lidí výměnou za peníze v kasách firem, které elektřinu z uhlí exportují.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama