RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2021 7:33:00

Těžké dilema pro vládu ve Varšavě

Těžké dilema pro vládu ve Varšavě

Komentář na facebookovém profilu k sporu o zastavení těžby v polském povrchovém dole Turów

 Země V4 nerozděluje (naštěstí) jen politická orientace jejich vlád. Mnohé parciální problémy vytváří obrovské napětí.

Osobně považuji pokračování těžby v gigantickém dole na pomezí Česka, Německa a Polska za zcela nepřijatelný krok, neboť jeho dopady vysoce převyšují možné "výnosy".

Chránit, pod rouškou "ochrany pracovních míst", nepřijatelnou ekonomickou aktivitu s nedozírnými škodami na krajině, klimatu a zdraví je nesmyslné a též hloupé.

Navíc, Polsko dostane z unijní pokladny miliardy eur a právě na tyto případy, tedy aby přesně nedocházelo k tomu, co chce tamní vláda dělat například v dole Turów.

Je třeba připomenout, že jediné, co nás dnes může proti škodám pokračující těžby uchránit, je docela silný tlak EU na dodržování pravidel. Tedy přesně to, co obvykle považujeme za nebezpečné ohrožení "naší suverenity".

PS: V prvním kole sporu jsme uspěli. A to hned 2x.
Především, Soudní dvůr EU uložil Polsku těžbu zastavit do doby, než bude řízení před ním ukončeno (což naznačuje, že naše argumenty o porušení pravidel EU jsou validní).
Druhý posun v náš prospěch je vyjádření zástupců Komise, že regiony, které nebudou utlumovat těžbu uhlí podobně, jako plánuje Polsko s dolem Turów, nemohou počítat s miliardami na řešení důsledků utlumení těžby. Zní o to logicky a pro vládu ve Varšavě to bude těžké dilema.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama