RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2023 7:33:00

Transparentnost v politice považuji za naprostou samozřejmost

Transparentnost v politice považuji za naprostou samozřejmost

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nutnosti důvěry mezi občany a jimi zvolenými zástupci

 Jen na základě průhledného chování a poskytování informací je možné posílit důvěru mezi občany a jimi zvolenými zástupci. Snaha o to by měla být samozřejmostí jak v EU, tak u nás.

Politika nesmí být jakousi „šedou“ zónou, do které lidé nevidí, a i kvůli tomu jí a priori nedůvěřují. Není pak divu, že důvěryhodnost politiky často oslabují i různé skandály a aféry. A to se nedávno dotklo také Evropského parlamentu. Hovořím o aféře zvané „Qatargate“, během níž bylo několik zaměstnanců EP a europoslanců obviněno z korupce a vydáno k policejnímu vyšetřování.

Pro mě osobně je tato aféra velkým zklamáním a považuji za nutné, aby na ní Evropský parlament reagoval. Jsem proto rád, že jeho vedení na návrh prezidentky Roberty Metsoly schválilo reformní plán, jehož cílem je posílit integritu, nezávislost a odpovědnost této instituce a zároveň chránit svobodný mandát poslanců. A též snížit rizika, jejichž naplněním byla právě zmíněná kauza.

Reformní plán obsahuje řadu účinných opatření, mezi nimiž je třeba i povinnost europoslanců transparentně informovat o relevantních schůzkách. Sice jsem zaznamenal hlasy o tom, že nám to zkomplikuje získávání informací, ale já osobně s nimi nesouhlasím.

Naše práce by neměla být o intenzivním scházení se s lobbisty s cílem, aby nás informovali. Informací je dnes všude dost a můžeme je získávat i tím, že budeme třeba více číst a poslouchat. To by myslím dost pomohlo a nikomu to neuškodí. A tam, kde jsou osobní jednání třeba, vést o nich záznam chrání nejen důvěru v politiku, ale i politiky a ty, se kterými se scházejí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama