RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2021 8:36:00

Update k situaci ohledně COVID-19 s experty

Update k situaci ohledně COVID-19 s experty

Komentář na facebookovém profilu k aktuálnímu vývoji boje s epidemií

 Jako vždy, jsou zprávy dobré i méně dobré. Poté, co jsem včera ráno absolvoval update k situaci ohledně COVID-19 s experty, v rychlosti se s Vámi o ně podělím:

1. Vakcíny fungují
Některé úplně skvěle (jak ukazují data z Izraele), jiné "jen" výborně. To je skvělá zpráva, i když, samozřejmě data jsou omezená objemově i časově.

2. Dodávky rostou
Světu vládne "vakcinový nacionalismus" (USA, UK) a speciální ujednání či peníze (Izrael). Unie nepotřebuje miliony vakcín, ale mnoho desítek. Na začátek. Objednáno máme přes 2 miliardy vakcín. Dle posledních informací jak dodávky od problémové AstraZeneca, tak hlavně zcela špičkové vakcíny od Pfizer - BioNTech (mimochodem, na vývoj vakcíny poskytla Unie 100 milionů již v lednu 2020).

3. EU a očkování
Zde již začínají "smíšené zprávy". V čele očkovacího závodu země Unie nejsou, ale dle aktuálních dat na webu, stihlo jen 19 zemí proočkovat více než 3 % lidí. Z nich ovšem více než polovina (11) jsou země EU.

4. Nové mutace jsou problém
Vakcíny na ně částečně fungují, ale představují značný problém (na který se vakcíny budou modifikovat, což bude znamenat bohužel další zpoždění). Zaznívá i názor, že modifikace zřejmě vznikají ve velkých oblastech, kde se viru velmi daří - Brazílie či také v UK (což zní logicky). O to větší je potřeba udržet pandemii pod kontrolou. A to všude.

5. Omezení cestování do Evropy
Pozdě, ale přece, neb šíření dalších mutací je dnes obrovský problém. Právě u nich totiž existuje riziko opětovného nakažení, a to ne nutně s lehkým průběhem. Myslím, že kdokoliv kdo přijede z nebezpečných míst, musí mít zcela důslednou karanténu, riziko je totiž značné.

6. U nás stále velký problém
Bohužel, dnes máme více nových případů než celé Německo. Něco u nás fatálně nefunguje a výsledkem toho jsou velké problémy. Zdá se mi, že menší část vlády to začíná chápat, ale od toho je ovšem cesta ke zlepšení dosti dlouhá. Obzvlášť při katastrofálním fungování vlády samotné.

Začněme, prosím, každý u sebe a pokusme se chovat tak, abychom to viru dále neusnadňovali.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama