RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2021 7:33:00

Už zase na špici...

Už zase na špici...

Komentář na facebookovém profilu k rychlému šíření epidemie koronaviru

 ... v pandemických datech napříč světem. K tomuto děsivému výsledku jsme se dopracovali stejně, jako v předchozích epizodách, kombinací nedostatečných návrhů "odborníků" státu a zbabělostí (či hrubou nekompetencí) politiků v přijímání rozhodnutí. Dle dnešních dat to bude stát ne stovky, ale tisíce životů.

Protože krátkodobý vývoj pandemie je matematika s poměrně málo proměnnými, dovolím si říct, co by se mělo udělat. A to hned, ne za týden:

  • Podstatně omezit kontakty. Na ladění očkovaný/neočkovaný je již pozdě, tu dobu jsme o týdny či měsíce prošvihli. Argument, že tuto vlnu již nezastavíme, samozřejmě platí, ale čím dříve kontakty omezíme, tím více lidí zachráníme a začneme se vracet k normálu
  • Rozjet velká očkovací centra. Doufám, že nás neomezuje počet vakcín (od vlády o tom slyšet není), proto můžeme očkovat rychleji než na jaře. Zájemci, kteří chtějí 3. dávku a nově očkovaných jistě bude dost. Brzdit očkování nízkou kapacitou by byla drahá chyba
  • Více a lépe testovat a to zejména PCR testy. Pobuřuje mne, že ačkoliv jinde jsou samosběrné PCR testy zcela běžné, u nás je to zřejmě nemožné. Jak je tomu u mnoha dalších věcí.

Pokud platí matematická logika pandemie, a nevím, proč by pro další týdny neměla platit, jsme v hrozné situaci. Na jemné dolaďování a nekonečné diskuse podle mne není čas. Rozhodnutí, která se totiž jeví v pondělí jako nemožná, jsou v pátek samozřejmá a někdy nedostatečná. A mírné přestřelení má nejen nižší náklad než opatření příliš slabá, ale též se snadněji koriguje.

PS: Už vzdávám diskusi s antivaxery. Jejich urputná snaha "překopávat" čísla, nebo vůbec popřít, že existují, mne už unavuje. Stejně tak jako odovolávání se na snadno vyvratitelná "moudra" otitulovaných menšinových odborníků. V 21. století totiž již svět nefunguje dle titulů a síly hlasu, ale dle dobře zpracovaných dat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama