RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.02.2021 4:41:00

Země, kde něco vůbec nefunguje

Země, kde něco vůbec nefunguje

Komentář na facebookovém profilu ke koronaviru v ČR.

Země, kde něco vůbec nefunguje

Překročili jsme milion "vykázaných" nakažených koronavirem. Jsme dle dat jednou z nejvíce promořených zemí světa. Skoro se zdá, že naše vláda se rozhodla naši zem vzít na cestu zdánlivě levného promoření populace. Tedy cestou, o které se mluvilo na začátku pandemie (kdy nebyla naděje na vakcínu), a která třeba i díky mutacím viru a obrovským zdravotním a společenským nákladům je cestou zcela špatnou.

Zároveň s milionem nakažených vidíme další špatnou věc: zatímco v Německu, či Rakousku "lockdown" srazil počty nakažených na čísla, o kterých se nám jen zdá, a lze uvažovat o jistém zmírnění pravidel, my začínáme znovu atakovat hodnoty vskutku strašidelné.  

Někdo by měl odpovědět na otázku, proč. Co u nás tak fatálně nefunguje. Já to nevím, jen hádám. Asi to nebude jedna věc, třeba nespokojenost s lockdowny je napříč světem stejná, jak ukazují více či méně radikální protesty.

Nabízím některé hypotézy:

1. Zlehčování rizika a stavu

Na něm se podílí lidé včetně ministra zdravotnictví. Třeba výrok, že "na tom nejsme tak zle, jen více testujeme" je lež, jako věž. A logika že "hlavní je stav nemocnic", je nejen nefér k lidem, co tam pracují, ale odpovídá logice promoření a ne zvládnutí pandemie.

2. Nedůsledná a stupidní opatření, která nejsou vynucena

Kromě článků o restauracích pro prominenty, nedodržení pravidel vlivnými lidmi, či nepochopitelnému nastavení řady opatření, je charakteristické třeba rozhodnutí o režimu pro lidi, co do ČR přijíždí:

"Po dobu 10 dnů od návratu platí povinnost nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku."

Nařízení "respirátor nebo aspoň roušku" je nařízení zcela "nakočku". Stejně tak by mne zajímalo, jak často se kontroluje dodržení samoizolace (u mého kamaráda ve Vídni byla policie těsně před koncem povinné izolace).

3. Špatná odborná rozhodnutí

Myslím, že těch jsme udělali fakt hodně, často díky špatnému fungování vlády a ministerstev. Výsledkem je chaos ve využití vakcín (a to, že i nyní jsou desítky tisíc dávek někde v mrazáku, a nevíme, jak zvládneme využít  500 000, co zřejmě přijdou v únoru), ale zřejmě i špatné rozhodnutí ve strategii testování, a to rok poté, co s pandemií žijeme (text o tom najdete pod postem).

Proto Vás žádám, dělejte co můžete pro to, abychom se z dnešní mizérie, která je opravdu vážná, dostali. Každý jeden z nás v tom můžeme něco udělat.

Zdá se mi, že premiérovi už dochází, do jak vážného stavu se země se pod jeho vedením dostala, ale obávám se, že postrádá schopnosti na to, aby stav sám změnil. Ale věřte mi prosím, logika "čím hůře tím lépe", dnes vůbec neplatí. Stejně jako volba mezi "ekonomikou a pandemií". Zvládnutí druhého totiž nejlépe podpoří první.

ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama