RNDr. Miroslav Škaloud

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.08.2014 11:17:03 - Petra Zánová

ODS a TOP 09

Vzhledem k tomu, jak se tříští stranický systém a k preferencím pravice, dokážete si s TOP 09 představit nějakou užší spolupráci i do budoucna? Narážím tím na ,,spojení" v letošních senátních volbách

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.10.2014 12:24:52 - RNDr. Miroslav Škaloud
Užší spolupráci mezi ODS a TOP09 si představit dokážu. Navíc se domnívám, že je nutná. V porovnání k ostatním politickým subjektům k sobě máme nejblíže. Lze připomenout, že spolupráce ve vládě vedla k nutným reformním změnám, které reagovaly na budoucí rizika. Přistoupili jsme k ozdravění veřejných financí (veřejné rozpočty se podařilo stabilizovat i s bezpečným výhledem), k reformě penzijního systému (pouze koaliční vláda měla odvahu řešit rizika budoucích mizivých důchodů). Zavedly množství legislativních opatření napravující neřešené problémy, ustavující moderní a efektivní stát a usnadňující život. Mezi tato opatření se dá zahrnout pokračující elektronizace veřejné správy, veřejné rejstříky, nový občanský zákoník, doprovodné zákony, narovnání s církvemi, daňová reforma (jednotné inkasní místo pro příjmy veřejných rozpočtů), reforma zdravotnictví atd. K některým z těchto dlouho neřešených problémů neměly předchozí vlády nikdy odvahu.

Ve stávající roztříštěné politické scéně kdy stávající strany ztrácejí ve prospěch populistů, považuji spolupráci na pravici za velmi žádoucí.

Příčiny a důsledky vzájemných nedorozumění a rozporů zejména v ZHMP jsou mediálně dostatečně známy. Jen bych dodal, že TOP09 svůj volební úspěch v posledních volbách částečně založila i na negativním vymezování se vůči ODS. Tento bonus si chtěla ponechat i do budoucna a občas negativní rétoriku v tomto směru používala. To spolupráci neprospívalo. Věřím, že se situace na poli vzájemné spolupráce v budoucnu zlepší.

M. Škaloud