RNDr. Mojmír Vlašín

  • SZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2014 6:27:00

Jak je vnímán národní park v Německu a u nás

Jak je vnímán národní park v Německu a u nás

Zemědělská universita ve Vídni (Universität für Bodenkultur) dokončila výzkumný projekt k socioekonomickým tématům v Národním parku (NP) Bavorský les, který se rozkládá na německé straně Šumavy.

Cílem bylo kromě zjišťování počtu návštěvníků i jejich vnímání národního parku a akceptování návštěvnické infrastruktury. (http://www.nationalpark-bayerischer-wald.de/aktuelles/presse/pressemitteilungen/detailansicht.htm?tid=31295)

Vyhodnoceno bylo 982 vyplněných dotazníků. Více než třetina dotazovaných, tedy 355 osob, má bydliště v okolí NP a jsou označováni jako „místní“(okresy Freyung – Grafenau a Regen). Z 627 dotazovaných turistů bylo 78% přenocujících a 22% jednodenních výletníků.

Výsledky dokládají, že NP Bavorský les se svým specifickým zaměřením a péči o území není v rozporu s očekáváním a přáním návštěvníků. Právě naopak: NP Bavorský les je se svými rozmanitými nabídkami rozhodujícím faktorem pro kvalitní dovolenou. Pro téměř 60 % všech dotazovaných hrál statut NP Bavorský les velkou roli při jejich rozhodování toto území navštívit. Více než pětina (22 %) dokonce uvedla, že bez statutu NP by sem nejezdili. Skoro všichni návštěvníci věděli (97%), že se nachází ve zvláštním chráněném území, 84 % jich při otázce bez možnosti výběru konkrétně uvedlo, že se jedná o národní park. Tato situace jistě bude obdobná i na české straně, v NP Šumava a proto se obce ležící uvnitř parku snaží statut parku ponechat, ale vnitřně ho vytunelovat (viz tzv. senátní návrh zákona, nedávno zamítnutý sněmovnou)

Národního parku si ale neváží v Bavorsku jen turisté. Pro téměř 90 % zdejších obyvatel představuje NP Bavorský les něco výjimečného a téměř všichni (98%) jej navštěvují rádi. A tak je výrazně převažující většina místních obyvatel přesvědčena o tom, že Národní park Bavorský les zvyšuje kvalitu života v regionu (81%) a má kromě toho i pozitivní vliv na jeho hospodářský rozvoj (76%).

Téměř všichni (96% návštěvníků) byli s NP jako rekreační oblastí spokojeni či velmi spokojeni. Na otázku, co se návštěvníkům v NP Bavorský les obzvláště líbí, byly bez možnosti výběru 670 krát zmíněny pojmy z kategorie příroda / divočina . Na druhém místě s 230ti zmínkami jsou pojmy z kategorie klid , oddech nebo odlehlost. Na otázku, co se návštěvníkům v NP nelíbí, 50 % odpovědělo, že není nic, co by se jim nelíbilo. Pojmy z kategorií mrtvé dřevo nebo kůrovec byly uvedeny jako negativní v 68 případech ( z tisíce !) a omezení pohybu či jiné zákazy v 52 případech. Na těchto výsledcích je vidět, že obava obyvatel v NP Šumava, že mrtvé stromy odpuzují turisty je neopodstaněná.

Téměř 90 % návštěvníků hodnotí množství návštěvnické infrastruktury a stezek v NP jako ideální (92%) a proto se také necítí omezeni statutem NP ve svých rekreačních aktivitách (téměř 94%). Zajímavé je, že návštěvníci vůbec nepostrádají sportovní zařízení typu sjezdovek, lanovek nebo šleprů. Většina (82 %) návštěvníků uvedla, že v příštích 5ti letech pravděpodobně opět navštíví NP Bavorský les. Více než polovina dotazovaných (56%) uvedla, že dorazí opětovně dokonce v každém případě. Na těchto výsledcích je vidět, že obava obyvatel v NP Šumava, že bez sjezdovek nebudou mít turisty, je také zcela lichá.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama