RNDr. Mojmír Vlašín

  • SZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2010 16:24:33

Národní park Křivoklátsko ?

Národní park Křivoklátsko ?

Křivoklátsko je chráněno jako CHKO, nejcennější části jsou chráněny formou rezervací. Samozřejmě, že toto cenné území je třeba chránit před člověkem, před kým jiným ? Před medvědem snad ? Tato oblast byla chráněna před člověkem už za Karla IV.

Normal 0 21

V Patralmentních listech píše Václav Klaus toto :

"Přírodní bohatství, které skýtají křivoklátské lesy, jsem poznal již dávno před tím, než jsem jako prezident republiky začal pravidelněji přebývat na zámku v Lánech. O to více jsem s obavami sledoval diskuze o možném vyhlášení národního parku na území křivoklátských lesů. Dobře totiž vím, že by to byl nemalý zásah do každodenních životů občanů žijících v tomto krásném koutu naší země. Podobné snahy vnímám jako boj minoritních zájmových skupin, kteří si zcela nepochopitelně a trestuhodně přivlastňují právo rozhodovat o částech naší země, které chtějí před většinou z nás ostatních chránit. S tím se nemohu smířit. V prvé řadě pro mě člověk není něčím, před čím by měla být příroda chráněna, člověka považuji za její přirozenou součást. Navíc jsem přesvědčen, že o jakémkoliv území by si měli rozhodovat především sami občané, kteří v něm žijí a nikoliv od místa odtržení úředníci často s extrémními názory v oblasti ekologie."

 

Autor, jak už mnohokrát před tím, se cítí být  universálním vědcem, který zná řešení na všechny problémy lidstva. Pokud bychom vzali vážně premisu, že by  o ochraně  území měli rozhodovat  pouze lidé, kteří zde žijí, pak by o památkové  ochraně hradu Karlštejna rozhodovali občané městyse Karlštejn a o národní kulturní památce Pražský hrad pan prezident a jeho poradci.  Od toho je národní park národní, že o tom rozhoduje celý národ. A zákon na ochranu přírody a krajiny, kde je status NP zakotven přijal Parlament ČR .Také z návštěvnické ankety v NP Šumava to jednoznačně vyplývá. Na otázku : „Je existence NP důležitá ve vašem rozhodnutí navštívit Šumavu?„  odpovědělo  ano 69 % z téměř 4 500 respondentů.(Nová Šumava 11/2009)

 

Když ovšem právě místní občané chtějí rozhodovat o tom, že u svého domu nechtějí dálnici, spalovnu, skladku či supermarket, tak je to zase Václav Klaus, který je poučuje, že  volný trh je zkrátka volný trh, a tomu nemohou bránit. Vůbec mu nepřijde divné, že  si „někdo zcela nepochopitelně a trestuhodně přivlastňuje právo rozhodovat o částech naší země“, měnit  je v betonové plochy jen proto, aby měl vyšší zisk.

 

Paradoxně má ovšem Václav Klaus v tomto případě pravdu, ale úplně jinak než se domnívá. Křivoklátsko je chráněno jako CHKO, nejcennější části jsou chráněny formou rezervací. Samozřejmě, že toto cenné území je třeba chránit před člověkem, před kým jiným ? Před medvědem snad  ? Tato oblast  byla chráněna před člověkem už za Karla IV. a jenom díky tomu se dochovalo její přírodní bohatství. Vyhlášení tohoto území národním parkem je ale devalvací tohoto typu ochrany a v podstatě by se zde minulo účinkem.   Domnívám se, že forma  CHKO je na Křivoklátsku dostatečná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama