RNDr. Mojmír Vlašín

  • SZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2010 17:00:58

Vadí- nevadí

Vadí- nevadí

V předvolební době hrají kandidáti s voliči hru vadí nevadí. Ti poctivější nabízejí voličům svoje názory, aby si každý mohl rozmyslet jestli příslušná persóna má více názorů shodných než rozdílných. Ty méně poctiví nabízejí spíše nekontroverzní názor

  Normal 0 21

Daně

Podporuji zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky, alkoholické nápoje a nezdravé potraviny (např. s vysokým obsahem živočišných tuků). Podporuji i uvalení zvláštní daně na zábavnou pyrotechniku, které je nebezpečná, znečisťuje prostředí těžkými kovy a hlukem.

 

Daňové asignace

Prosazuji možnost daňové asignace pro fyzické osoby. V praxi to znamená, že každý bude moci na svém daňovém přiznání vyplněním jedné kolonky poslat až 2 procenta občanským sdružením. Tím se nemění možnost snížit základ daně darem.

 

Sazba DPH

Podporuji zachování dvou sazeb daně z přidané hodnoty. Pohyb mezi sazbami je totiž důležitým nástrojem hospodářské i ekologické politiky. Podpořím snížení zdanění práce (přímé daně) a  postupné mírné zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty (nepřímé daně).

 

Jádro

Dokud nevyčerpáme  potenciál obnovitelných zdrojů energie a  možnosti ke zvyšování energetické efektivnosti a úspor, nesouhlasím s výstavbou nových jaderných bloků. Jaderná energie není čistá: uranové doly po sobě zanechávají obrovské ekologické škody, navíc dosud nemáme trvalé úložiště vysoce radioaktivních odpadů a nové atomové reaktory ještě navíc posílí bezmála monopolní postavení ČEZ v naší energetice. Jaderné elektrárny se musí obejít bez státních dotací a provozovatel  musí garantovat úhradu veškerých škod případné havárii.

 

Alternativní zdroje

Zhruba čtvrtinu vyrobené elektřiny vyvážíme do zahraničí. České republice tedy nedostatek elektřiny nehrozí.  Spotřebu energie v průmyslové výrobě lze i se současnými technologiemi snížit o čtvrtinu, energetickou náročnost budov pak až o šedesát procent. Máme 1,5-krát energeticky náročnější hospodářství než průměr EU. Budu trvat na respektování schválených územních limitů těžby uhlí, nepodpořím otevření těžby uhlí v nových lokalitách na Karvinsku nebo Frenštátsku.

 

Větráky

Větrné elektrárny jsou jedním, nikoli však jediným, z obnovitelných zdrojů elektřiny, které hrají důležitou roli při postupném od odklonu fosilních paliv. Ty musíme buď dovážet, nebo jejich těžba totálně devastuje krajinu v Krušnohoří či na Ostravsku. Nesouhlasím s větrníky po celé republice bez rozmyslu, ale výhradně s ohledem na ochranu přírody a krajiny.

 

Hromadná doprava

Vstup nestátních dopravců na trh v železniční regionální dopravě vítám, protože mají podnikatelského ducha a orientují se na spokojenost cestujících zákazníků. Podmínkou komfortu ve vlacích však není jen to, zda dopravce je státní či nestátní. Důležité je uzavírání dlouhodobých smluv. To bude  možné podle zákona o veřejných službách v přepravě cestujících, který převede do českého práva novou evropskou směrnici a zejména sjednotí podmínky pro všechny druhy veřejné dopravy.

 

Kamiony

Navrhuji motivovat  přepravce k tomu, aby dálkovou přepravu zboží zajišťovaly vlakem. Podpořím reformu mýtného, které  budou kamiony platit za použití  všech silnic tak, aby Česká republika byla méně oblíbenou průjezdní trasou pro transevropské kamiony a aby bylo výhodnější k dálkové přepravě použít železnici.  Prosazuji, aby po vzoru Švýcarska šly dvě třetiny výnosu z mýtného do modernizace železnic. Sjednotit dobu jízdy se sousedy -  v  Rakousku zákaz jízd od soboty 15 hodin do neděle 22 hodin. Za další vhodný regulační prvek považuji zákaz jízdy kamionů v levém jízdním pruhu.

 

Zdravotnictví

Všechny statistiky ukazují, že regulační poplatky se osvědčily. Dnes je již evidentní, že se omezilo plýtvání prostředky ze  systému zdravotního pojištění, lékařská služba první pomoci přestala být zneužívaná a využívají ji pouze ti, kteří pomoc skutečně potřebují. Na druhou stranu je nutné, aby výše spoluúčasti byla sociálně citlivá a dostupnost lékařské péče zachována pro všechny občany.

 

 Recyklace

Česká republika pořád ještě skládkuje nebo pálí 80 % odpadků, zatímco míra recyklace u

našich sousedů v Rakousku a Německu se pohybuje kolem 50%. Dokud v odpadu

z domácností stále zbývá velké množství nevytříděných kvalitních využitelných surovin,

odmítám souhlasit s utrácením veřejných prostředků na výstavbu nových spaloven

komunálního odpadu. Veřejné prostředky je třeba investovat do zvýšení třídění a recyklace.

 

Maturity

 Podporuji zavedení tzv. státních maturit v takovém termínu, který zaručí jejich bezpečný průběh. Pokud budou kvalitně připraveny, zlepší výchozí situaci pro mladé lidi.

Těm, kteří se rozhodují o svém dalším životním směřování, dá státní maturita odpovídající

váhu jejich vzdělání v domácím i mezinárodním srovnání. Aféra na právnické fakultě v Plzni ukázala na velmi rozdílnou úroveň vzdělání na vysokých školách, mnohem horší situace je na středních školách. Statní maturita  nastaví určitou laťku.

 

Squaterství

Squaterství  poukazuje na problém spekulativně zakoupených a opuštěných staveb, určitá míra tolerance ke squatterům za přesně daných podmínek je v řadě zemích běžná, známé je tím například Německo, Holandsko  ale i Velká Británie. Považuji za vážný problém, že v našich městech je řada budov (včetně památkově chráněných) nevyužívaná a jejich majitelé je nechávají chátrat s vidinou jejich následného snadnějšího odstranění. Sqaterství je sociální jev (podobně jako bezdomovectví), který nelze  řešit silou.

 

Přímá demokracie

 Podporuji přímou volbu prezidenta, preferuji jednokolovou volbu. Také hejtmany je třeba volit přímo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama