RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2011 12:43:00

Česká byrokracie brzdí čerpání dotací

Česká byrokracie brzdí čerpání dotací

Česká republika nečerpá dotace z operačního programu Životní prostředí v plném rozsahu tak, jak jí umožňují podmínky tohoto programu.

Důvodem je nepřehledné nastavení celého systému a jeho složitost, které nemají s požadavky EU nic společného. Vyplývá to z analýzy dané problematiky zpracovené Klárou Šubrtovou v rámci odborné stáže v Evropském parlamentu pod záštitou europoslance Pavla Poce.

"Při podrobné analýze OPŽP se ukázaly hlavní nedostatky, které brání úspěšnějšímu čerpání. Z obecného hlediska lze jmenovat především nepřehlednost, složitost a nejistotu žadatelů, kteří musí neustále sledovat časté změny Implementačního dokumentu a dalších průvodních dokumentů, které ovlivňují jejich žádosti. Velmi problematické je také zapojení zprostředkujícího subjektu Státního fondu životního prostředí, který mnohdy jedná nekonstruktivně a pomalu.

Vztah mezi zodpovědnými orgány a žadateli je nerovnocenný, často dochází k situacím, kdy je žadatel zcela zbytečně zatěžován množstvím pokynů a pravidel, často však prakticky nepodstatnými. Subjekty národní úrovně zkrátka velmi často zpřísňují dotační podmínky na místech, kde je to zcela neadekvátní a neefektivní," uvádí ve svém materiálu Šubrtová, která zároveň upozorňuje na nutnost urychleného a uceleného zjednodušení celého procesu tak, jak to nastavená pravidla umožňují.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama