RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2011 17:35:16

Čeští zemědělci by mohli přijít až o 12 miliard korun

Čeští zemědělci by mohli přijít až o 12 miliard korun

Ve středu 25. května se ve Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI) hlasovalo o východiscích pro návrh zemědělské politiky po roce 2013.

Ve středu 25. května se ve Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI) hlasovalo o východiscích pro návrh zemědělské politiky po roce 2013.

 Tato zpráva bude pro Komisi vodítkem při zpracování legislativního návrhu, který bude určovat zemědělskou politiku EU až do roku 2020. Zemědělství by tak podle nových plánů nemělo jen zajišťovat potraviny pro všechny občany EU, ale měla by být také zodpovědnější vůči životnímu prostředí, vytvářet nová pracovní místa a poskytovat obnovitelné zdroje energie. Zpráva ještě bude muset projít hlasováním na plenárním zasedání parlamentu ve Štrasburku v červnu letošního roku.

 Nové členské státy včetně České republiky však rozhodně nemohou být s výsledkem hlasování spokojeny. Výbor AGRI totiž přijal obecný návrh na zastropování dotací. V praxi to znamená, že se stanoví limit na celkový objem přijatých přímých plateb v závislosti na velikosti zemědělského podniku. A tu má v Evropě Česká republika největší a čeští zemědělci by tak mohli přijít o 6 - 12 miliard korun ročně. Výše financování SZP naproti tomu zůstane neměnná, a bude tak stále největší položkou rozpočtu EU (cca 40 %, zhruba 55 miliard euro). Pokud by návrh na zastropování přímých plateb úspěšně prošel hlasováním na plénu Evropského parlamentu, Komise bude muset připravit legislativní návrh tak, že od určité velikosti farem se už výše dotace nebude zvyšovat s výměrou obhospodařované půdy. "Bitva k tomuto bodu se tedy přesouvá na půdu pléna EP a do Evropské Komise a Rady," dodává Pavel Poc a apeluje na českou delegaci v EP, aby se sjednotila a ještě se pokusila návrhu na zastropování přímých plateb zabránit.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama