RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2011 10:04:00

Evropa bez vlády krizi nevyřeší

Evropa bez vlády krizi nevyřeší

Současná ekonomická krize v Evropě prokázala nutnost urychleného pokračování integračních procesů. Měnová unie bez silného ekonomického řízení evidentně na záchranu eura nestačí.

Ať už politici používají termín ekonomické vládnutí nebo ekonomická vláda, obsah je víceméně stejný.

 Sociálně-demokratičtí europoslanci dali při debatě o krizi eura ve Štrasburku jasně najevo, že požadují změnu, rychlou a zásadní. Dosavadní struktura, fungování a pravomoci evropských institucí nemohou situaci optimálně řešit. Cílené útoky na evropskou měnu tak mají mnohem větší šanci na úspěch. Navíc někteří představitelé členských států, kteří se 21. července dohodli na opatřeních k záchraně evropské měny, se na domácí scéně snaží zachránit své politické pozice a své postoje populisticky mění.

 Nejde jen o to, co bude dál s Řeckem. Bez silné fiskální a politické unie se podle frakce sociálních demokratů celý evropský projekt zhroutí. Evropská unie se rozpadne, společná měna přestane existovat a starý kontinent se vrátí k systému národních států hospodařících na „vlastním písečku".

 „Řešení je jen jedno a není až tak složité. Jen se musíme konečně rozhodnout," prohlásil včera ve Štrasburku český europoslanec Pavel Poc. „Buď už jsme dospělí a  připustíme,  že evropský projekt prostě musí pokračovat stůj co stůj. Že potřebujeme evropskou federaci. Nebo jsme stále ještě naivní děti, které se domnívají, že jejich bábovička je důležitější než pískoviště. Znovu vyryjeme do evropské mapy státní hranice, oplotíme je a postavíme na ně budky s panáčky," dodal Poc.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama