RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.05.2011 9:03:09

Invazivní rostliny - Evropský problém?

Invazivní rostliny - Evropský problém?

Téměř stovka odborníků z celé České republiky se sjede počátkem června do Mariánských Lázní na dvoudenní konferenci o invazivních rostlinách.

Invazivní rostliny se stávají stále větší hrozbou pro původní evropské druhy a zásadní měrou ohrožují biodiverzitu nejen v České republice, ale také v dalších Evropských státech. Konference proběhne pod záštitou poslance Evropského parlamentu Pavla Poce, který bude také moderovat její první část.


Důvodů k umístění konference právě do Mariánských Lázní je hned několik. Tím prvním je fakt, že toto město leží přímo v srdci oblasti zasažené bolševníkem velkolepým. Ten patří, společně s křídlatkou, mezi nejvýraznější zástupce invazivních rostlin u nás.

"Druhým důvodem je, že město Mariánské Lázně získalo dotaci více než sedm milionů korun z prostředků Evropské unie - z  Operačního programu Životní prostředí na pilotní projekt zaměřený na omezení výskytu invazních druhů rostlin v povodí Kosího potoka," říká Pavel Poc s tím, že z hlediska rozsahu jde o největší projekt svého druhu na našem území. Dosud opatření proti bolševníku v tak velkém rozsahu nikdo v České republice nerealizoval.

"Povodí Kosího potoka se totiž rozkládá na ploše 140 kilometrů čtverečních, na nichž je bolševník nerovnoměrně roztroušený zhruba na ploše cca 684 hektarů," říká Poc, podle kterého zkušenosti z tohoto projektu mohou být velmi cenné pro stanovení postupu také na dalších územích.

Výměna zkušeností mezi odborníky na ochranu životního prostředí, biologii, i další související obory, by se ale zdaleka neměla týkat pouze bolševníku. "V Evropě v důsledku globalizace přibývá i řada dalších nepůvodních rostlin. Velká část z nich má potenciál stát se invazivními, nebo se jimi již stala," upozorňuje europoslanec. A jejich eliminaci nelze řešit pouze lokálně, nebo z pozice jednoho státu.

"Rostliny při svém šíření nerespektují žádné státní hranice. A pokud mají být zásahy vůči nim účinné, bude je nutné v mnoha případech skutečně provádět v mezinárodní spolupráci," dodává poslanec Evropského parlamentu Poc s tím, že právě mariánskolázeňská konference by mohla být jedním z dalších prvků, který má napomoci takové účinné mezinárodní spolupráci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama