RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2019 16:46:00

Maso z pralesa? Zdravotní riziko, proti kterému Evropa musí zakročit

Maso z pralesa? Zdravotní riziko, proti kterému Evropa musí zakročit

Maso divoce žijících zvířat z buše nebo pralesa je ve velkém objemu dováženo na území Evropské unie. Český europoslanec Pavel Poc, člen Skupiny pro ochranu zvířat ve volné přírodě, protestuje a chystá v Bruselu opatření.

Dovoz masa opic, antilop, krokodýlů a jiných volně žijících druhů do Evropské unie není vůbec složitý. To odhalily studie provedené v několika zemích. Jen přes francouzské letiště Charlese de Gaulla a belgické Letiště Brusel se do evropské osmadvacítky dostane až 450 tun masa ročně. Nezákonný obchod přitom napomáhá vymírání ohrožených druhů a představuje pro Evropany zdravotní riziko.

“Na problém dovozu tzv. bushmeatu už nějakou dobu spolupracuji s předními evropskými i zahraničními vědci. Ačkoliv jsem své kolegy europoslance, jejichž zemí se import primárně týká, dlouhodobě na problém upozorňoval, přijde mi, že tomu začali věnovat skutečnou pozornost, až když byl medializován v místním pořadu,” komentuje situaci biolog Pavel Poc.

Ve zmiňované reportáži se reportérovi belgické televize bez zásadních problémů podařilo za necelých 70 korun koupit na konžském trhu šimpanzí maso a přivést ho bez povšimnutí kontrolorů do Belgie. Šimpanzi jsou přitom i podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin, tzv. CITES, bezprostředně ohroženi vyhubením.

“Jsme svědky čím dál tím rychlejšího vymírání druhů na celém světě. Absence dostatečné kontroly v podstatě nahrávají nezákonnému obchodu i ziskům pytláků,” říká europoslanec, “není to ale jediný problém. Bushmeat bývá spojován až s 51 patogeny: viry, bakteriemi i parazity. Jen si vzpomeňme na nedávné vypuknutí Eboly!”

“Už loni jsem zajistil přijetí expertů na půdě Evropského parlamentu a zkoordinoval iniciativu, jejíž návrh teď leží na stole Evropské komise. Ta musí plán analýzy velikosti obchodu, importních cest, rizik, fyzických kontrol i následných opatření během několika týdnů oficiálně posoudit,” uzavírá europoslanec.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama